piątek, 30 sierpnia 2013

Kuskus z musem z suszonych owoców z dodatkiem miodowych pistacji


                                 

                                                   

Czas: 20 min
                 Stopień trudności: łatwe
        3 osoby

Składniki:
  • 150g suszonych moreli
  • 70g suszonej żurawiny
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
  • ok 160ml soku pomarańczowego Tarczyn 
  • 150g kaszy kuskus
  • ok 375 ml mleka 3,5%
  • 2 łyżki miodu
  • garść łuskanych pistacji
  • mielony cynamon
Przygotowanie:
Pokrojone w cienkie plasterki morele i żurawinę włóżcie do miski, dodajcie skórkę otartą z cytryny. Zalejcie owoce tylko taką ilością wrzątku żeby je pokrył i odłóżcie na później. Wsypcie kuskus do średniego rondla, wlejcie do niego mleko  i dodajcie łyżkę miodu. Doprowadźcie całość do wrzenia i gotujcie na wolnym ogniu ok 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy zobaczycie, że kuskus trochę się wysuszył, dolejcie do niego wrzątku- powinien cały czas być wilgotny. 
Na rozgrzanej i suchej patelni prażcie pistacje, zamieszajcie je od czasu do czasu. Kiedy poczujecie ich fantastyczny zapach, dołóżcie do nich łyżkę miodu, aby były lepkie i chrupiące. 
Suszone owoce, wraz z sokiem, przełóżcie do blendera. Dodajcie sok pomarańczowy i zmiksujcie całość na mus. Jeżeli będzie za gęsty dolejcie jeszcze soku pomarańczowego, i jeszcze raz zmiksujcie. Przygotujcie 3 miseczki i układajcie najpierw kuskus, następnie mus i miodowe pistacje :) całość posypcie cynamonem i od razu podawajcie :) Smacznego :)

P.S. Na talerzu położyłam suszone daktyle- myślę, że równie dobrze mogą pasować do kaszy kuskus na słodko

.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz