Stopień trudności: łatwe
3 osoby
Składniki:
- 150g suszonych moreli
- 70g suszonej żurawiny
- 1 łyżeczka startej skórki z cytryny
- ok 160ml soku pomarańczowego Tarczyn
- 150g kaszy kuskus
- ok 375 ml mleka 3,5%
- 2 łyżki miodu
- garść łuskanych pistacji
- mielony cynamon
Przygotowanie:
Pokrojone w cienkie plasterki morele i żurawinę włóżcie do miski, dodajcie skórkę otartą z cytryny. Zalejcie owoce tylko taką ilością wrzątku żeby je pokrył i odłóżcie na później. Wsypcie kuskus do średniego rondla, wlejcie do niego mleko i dodajcie łyżkę miodu. Doprowadźcie całość do wrzenia i gotujcie na wolnym ogniu ok 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Kiedy zobaczycie, że kuskus trochę się wysuszył, dolejcie do niego wrzątku- powinien cały czas być wilgotny.
Na rozgrzanej i suchej patelni prażcie pistacje, zamieszajcie je od czasu do czasu. Kiedy poczujecie ich fantastyczny zapach, dołóżcie do nich łyżkę miodu, aby były lepkie i chrupiące.
Suszone owoce, wraz z sokiem, przełóżcie do blendera. Dodajcie sok pomarańczowy i zmiksujcie całość na mus. Jeżeli będzie za gęsty dolejcie jeszcze soku pomarańczowego, i jeszcze raz zmiksujcie. Przygotujcie 3 miseczki i układajcie najpierw kuskus, następnie mus i miodowe pistacje :) całość posypcie cynamonem i od razu podawajcie :) Smacznego :)P.S. Na talerzu położyłam suszone daktyle- myślę, że równie dobrze mogą pasować do kaszy kuskus na słodko
.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz