niedziela, 3 listopada 2013

Tort kakaowy z kremem i wiśniami

Kiedy są czyjeś urodziny, u mnie w domu najczęściej przygotowuje się tort biszkoptowy ze śmietaną i sezonowymi owocami. Uwielbiam go, ale po pewnym już mi się znudził i postanowiłam coś zmienić. Pewnego dnia w lodówce zobaczyłam serek śmietankowy. Pomyślałam, że można wykorzystać go jako jeden ze składników kremu. Jego lekko słonawy smak świetnie połączył się ze słodyczą śmietany oraz wanilią.
Można powiedzieć, że jest to przepis dla wszystkich a zwłaszcza dla tych, którzy nie mają w lodówce wyszukanych produktów, a jedynie te proste i najczęściej używane.
Polecam Wam ten tort, ponieważ nie jest on bardzo wykwintny, ale ma zdecydowany i trochę nieodgadniony smak (zwłaszcza przez serek śmietankowy) i to właśnie sprawia, że jest wyjątkowy :)

Czas: ok 1h 15 min
Stopień trudności: średnie
(tortownica o średnicy 26 cm)
 
Składniki:
 
Biszkopt:
  • 7 jaj
  • 1 szklanka mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka gorącej wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • łyżka cukru pudru
Pozostałe składniki:
  • słoik konfitury wiśniowej
  • 1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
  • 1 łyżka cynamonu
  • sok z 1 pomarańczy/ 3/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 3 śmietany 30%
  • 2 serki śmietankowe  "łaciate"
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 1 laska wanilii/zapach waniliowy
Przygotowanie:
Żółtka oddzielcie od białek. Białka ubijcie na sztywną pianę, stopniowo dodawajcie żółtka. Następnie dosypcie cukier. Miksujcie ok 10 min, po tym czasie dodajcie przesianą mąkę oraz proszek do pieczenia. Na koniec dosypcie kakao i cukier puder. Kiedy składniki już się połączą i powstanie jednolita masa dolejcie olej i gorącą wodę. Delikatnie wymieszajcie.
Spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia, a boki wysmarujcie niewielką ilością masła.
Masę przełóżcie do tortownicy i wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na ok 35-40 min.
Krem: śmietanę ubijcie "na sztywno", dodajcie serki, cukier puder oraz nasiona z laski wanilii. Wstawcie do lodówki aby krem dokładnie się schłodził.
Konfiturę  wiśniową przełóżcie do miski, wymieszajcie z cynamonem i pieprzem.
Kiedy biszkopt już będzie gotowy odstawcie go do przestudzenia. Następnie przekrójcie na 3 części. Przygotujcie sok pomarańczowy ( rozcieńczcie go z niewielką ilością wody) i za pomocą łyżki nasączajcie nim ciasto ( musi być dokładnie nasączone począwszy od brzegu)  następnie wyłóżcie konfiturę wiśniową i na to krem. Połóżcie 2 część biszkoptu, nasączcie go, połóżcie konfiturę oraz krem. Przyłóżcie 3 część, delikatnie nasączcie, posmarujcie konfiturą i kremem. Wstawcie do lodówki na ok 1,5-2 h ( będzie smaczniejszy).
Uwaga: Na wierzchu możecie zrobić dekorację z roztopionej 1/2 tabliczki czekolady połączonej z 2 łyżkami masła.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz