Czas: 40 min
Stopień trudności: łatwe
4-5 osób
Składniki:
- 1 koper włoski
- 600ml bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 ugotowane marchewki
- 1 ugotowana pietruszka
- 2 ugotowane skrzydełka z kurczaka
- 70g koncentratu pomidorowego
- 7 średnich pomidorów
- 1 płaska łyżka posiekanego świeżego lubczyku/ 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- oliwa z chili
- 25ml śmietany 30%
- cukier
- sól, pieprz
- świeża natka pietruszki
- masło
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Koper włoski pokrójcie w cienkie plastry. Podduście go na maśle. Dodajcie rozgniecione i drobno pokrojone ząbki czosnku. Duście pod przykryciem do momentu, aż koper zmięknie. Pomidory sparzcie, usuńcie z nich gniazda nasienne, za pomocą blendera zmiksujcie je na jednolitą konsystencje. Przelejcie ją do garnka.
Kiedy koper włoski zmięknie dolejcie do niego ok 100ml bulionu drobiowego i również zmiksujcie na jednolitą konsystencje. Dodajcie do pomidorów. Wymieszajcie. Do garnka wlejcie resztę bulionu. Całość zagotujcie.
W międzyczasie możecie przygotować skrzydełka z kurczaka, marchewkę i pietruszkę (ze skrzydełek usuńcie skórę). Wszystkie te składniki zmiksujcie, a następnie wlejcie do garnka. Zagotujcie.
Doprawcie do smaku solą, cukrem i oliwą z chili. Dolejcie śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i lubczyk. Na koniec dodajcie pieprz.
Uwaga: Jeżeli lubicie gęste zupy, możecie dodać do niej ok 2-3 łyżek zacierek.
Drugim sposobem na jej podanie mogą być grzanki z chleba/ bułki.
Trzecim sposobem może być posypanie zupy nie dużą ilością koziego sera.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz