piątek, 15 listopada 2013

Zupa pomidorowa z koprem włoskim i nutą lubczyku

Zupa pomidorowa jest jedną z moich ulubionych. Wspominając jej smak z dzieciństwa- dzisiaj- postanowiłam trochę poeksperymentować w kuchni i nieco ją zmodyfikować :). Wymyślając dodatki, skupiłam się przede wszystkim na jej prostocie i smaku, który powinien być wyrazisty. Postanowiłam połączyć pomidory z koprem włoskim. Muszę Wam powiedzieć, że te 2 składniki świetnie się uzupełniają, a kiedy doprawicie całość lubczykiem i świeżą natką pietruszki otrzymacie bardzo smaczną zupę. W sam raz na jesienne dni. Polecam! ;)


Czas: 40 min
Stopień trudności: łatwe
4-5 osób
 
Składniki:
  • 1 koper włoski
  • 600ml bulionu drobiowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 ugotowana pietruszka
  • 2 ugotowane skrzydełka z kurczaka
  • 70g koncentratu pomidorowego
  • 7 średnich pomidorów
  • 1  płaska łyżka posiekanego świeżego lubczyku/ 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
  • oliwa z chili
  • 25ml śmietany 30%
  • cukier
  • sól, pieprz
  • świeża natka pietruszki
  • masło
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Koper włoski pokrójcie w cienkie plastry. Podduście go na maśle. Dodajcie rozgniecione i drobno pokrojone ząbki czosnku. Duście pod przykryciem do momentu, aż koper zmięknie. Pomidory sparzcie, usuńcie z nich gniazda nasienne, za pomocą blendera zmiksujcie je na jednolitą konsystencje. Przelejcie ją do garnka.
Kiedy koper włoski zmięknie dolejcie do niego ok 100ml bulionu drobiowego i również zmiksujcie na jednolitą konsystencje. Dodajcie do pomidorów. Wymieszajcie. Do garnka wlejcie resztę bulionu. Całość zagotujcie.
W międzyczasie możecie przygotować skrzydełka z kurczaka, marchewkę i pietruszkę (ze skrzydełek usuńcie skórę). Wszystkie te składniki zmiksujcie, a następnie wlejcie do garnka. Zagotujcie.
Doprawcie do smaku solą, cukrem i oliwą z chili. Dolejcie śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i lubczyk. Na koniec dodajcie pieprz.
Uwaga: Jeżeli lubicie gęste zupy, możecie dodać do niej ok 2-3 łyżek zacierek.
Drugim sposobem na jej podanie mogą być grzanki z chleba/ bułki.
Trzecim sposobem może być posypanie zupy nie dużą ilością koziego sera.
 


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz