niedziela, 1 grudnia 2013

Pączki

Dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, który w mojej rodzinie jest już od bardzo dawna. Pączki- wszyscy je uwielbiamy, ale dla niejednego największym problemem jest zrobienie odpowiedniego ciasta. Doskonale Was rozumiem, bo kiedyś sama miałam z tym problem i muszę Wam powiedzieć, że bardzo dużo zależy od drożdży, mleka i innych  dodatków. Jedno jest pewne: nie zrażajcie się, bo pączki są naprawdę pyszne :)



Czas: ok 80 min
Stopień trudności: trudne
ok 30 pączków

Składniki:

Rozczyn drożdżowy:
  • 150 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżka cukru
Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • marmolada wieloowocowa twarda
  • 250 g śmietanki 30 %
  • 1/2 cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 2-3 krople zapachu śmietankowego
  • 2 łyżeczki spirytusu
  • 3 łyżki cukru
  • 6 kostek smalcu

Lukier:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2-3 łyżki wrzącej wody
  • odrobina rumu
  • 2 krople zapachu śmietankowego
Przygotowanie:
UWAGA! Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
Przygotowanie rozczynu:
W garnku lekko podgrzewamy mleko, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy, a następnie odstawiamy w ciepłe miejsce, aby wyrósł.
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej "suche" składniki- cukier, cukier waniliowy, mieszamy. Następnie dodajemy żółtka, rozczyn, lekko podgrzaną śmietankę, zapach, spirytus ( jest po to, aby pączki nie wchłonęły za dużo tłuszczu). Ciasto wyrabiamy dotąd, aż ciasto będzie odklejać się od rąk. Następnie przykrywamy je czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce, żeby wyrosło.
Blat/stolnicę posypujemy mąką, i delikatnie rozwałkowujemy nasze ciasto na grubość ok 1-1,5 cm. Za pomocą szklanki wycinamy krążki, i teraz tak: na jeden krążek kładziemy marmoladę, przykrywamy go drugim krążkiem po czym za pomocą tej samej szklanki nadajemy naszemu pączkowi kształt.
W garnku ( powinien być szeroki i wysoki) rozgrzewamy smalec ( na średnim palniku i małym ogniu) i smażymy pączki na złoty kolor. Wykładamy je na ręcznik papierowy. 
Lukier: 
Do miski wsypujemy cukier puder, dodajemy zapach oraz rum, a następnie wlewamy wodę. Mieszamy i lukrujemy pączki.  








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz