poniedziałek, 7 października 2013

Nadziewane pieczarki

Witajcie :) dzisiaj pewna zmiana. Pieczarki, które zrobiłam zniknęły tak szybko, że nie zdążyłam zrobić im zdjęcia, ale spokojnie, postaram się zrobić je jeszcze raz i do końca tygodnia wstawić przepis ;)
Czas: 25 min
Stopień trudności: łatwe
35 porcji

Składniki:
  • 35 pieczarek ( najlepiej dużych)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 plasterki wędzonej szynki/ boczku
  • oliwa z oliwek
  • opakowanie sera gorgonzola
  • garść orzechów włoskich
  • sól, pieprz
  • łyżka suszonego tymianku
  • żółty ser do posypania pieczarek przed zapieczeniem 
  • świeża pietruszka/ koperek do posypania przed podaniem
Przygotowanie:
Z pieczarek odkrójcie ogonki, wydrążcie środki za pomocą małej łyżeczki. Środki wraz z ogonkami bardzo drobno posiekajcie, a wydrążone pieczarki ułóżcie na blaszce ( wcześniej wyłóżcie ja folią aluminiową). Cebulę pokrójcie w bardzo drobną kostkę, zeszklijcie ją na patelni ( użyjcie do tego oliwy z oliwek), dodajcie czosnek, pieczarki oraz bardzo drobno pokrojoną szynkę/ boczek. Wymieszajcie, smażcie aż zredukuje się powstały sos. Następnie dodajcie ser gorgonzola. Przykryjcie patelnie przykrywką aby połączyły się smaki. Na koniec wrzućcie rozgniecione orzechy, tymianek, sól, pieprz. W każdą pieczarkę włóżcie farsz, wszystko posypcie po wierzchu żółtym serem. Wstawcie do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni na ok 15 min. Przed podaniem posypcie świeżymi ziołami. 
Sami zobaczycie jak szybko znikają ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz