czwartek, 12 września 2013

Risotto z leśnymi skarbami

Pomimo, że pogoda nie zachęca dzisiaj do wyjścia z domu, ja, postanowiłam pójść na grzyby :) Kiedy wróciłam do domu z wiklinowym koszykiem zaczęłam zastanawiać się co z nich zrobić, i pomyślałam, że przygotuje risotto. Dzięki temu będę mogła podzielić się z Wami prostym i w miarę szybkim daniem:)

Czas: ok 30 min.
Stopień trudności: łatwe
4 osoby
Składniki:
  • ok 700ml bulionu drobiowego
  • 325g grzybów
  • 1 mała cebula
  • mały kawałek pora (ok 4-5 cm) 
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 250g ryżu risotto
  • 60ml białego wina
  • 1 łyżeczka tymianku
  • szczypta chili
  • 25g masła
  • oliwa z oliwek
  • 1 łyżka jogurtu greckiego ( możecie go zastąpić śmietaną 18%)
  • ok 4 listków bazylii
  • sól, pieprz
  • starty parmezan
  • natka pietruszki
Przygotowanie:
Bulion przelejcie do garnka i postawcie na małym ogniu, aby się podgrzewał.
Cebulę, pora i czosnek bardzo drobno posiekajcie. Przygotujcie garnek, wlejcie niewielką ilość oliwy i wrzućcie składniki. Podsmażajcie całość ok 4-5 minut mieszając od czasu do czasu i pilnując żeby się nie przyrumieniły. Zwiększcie ogień, rozpuście masło, dodajcie ryż, mieszajcie aż wchłonie on wszystkie smaki i stanie się przezroczysty. Wlejcie wino, mieszajcie całość aż się wchłonie.
Następnie do garnka dodajcie chochlę gorącego bulionu. Wymieszajcie i poczekajcie aż całkowicie się wchłonie. Wtedy dodajcie kolejną chochlę. Gotujcie ryż ok 18- 20 min dolewając bulionu co 1-2 min. Pamiętajcie aby w miarę często mieszać całą zawartość garnka.
W międzyczasie zajmijcie się grzybami. Pokrójcie je w 0,5 cm kostkę, wrzućcie na patelnię, skropcie oliwą i duście przez ok 6 min. Następnie odparujcie wodę powstałą podczas duszenia, dodajcie chili, tymianek, sól, jogurt. Dokładnie wymieszajcie.
Risotto po tym czasie powinno być nieco za rzadkie, ale nie martwcie się, tak ma być. Zgęstnieje, kiedy będzie dochodziło :) Dodajcie do niego 3/4 grzybów z patelni, wymieszajcie. Doprawcie do smaku. Serwujcie z resztą grzybów ( połóżcie po 1 łyżce na wierzch każdej miski), startym parmezanem oraz natką pietruszki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz