wtorek, 29 kwietnia 2014

Wielkanocny rosół

Bardzo Was przepraszam, ale ostatnio miałam parę rzeczy do zrobienia, i gotowanie zeszło na niższy plan...Wielkanocny rosół to przysmak, który gości na naszym stole w każdą Wielkanoc. Jest gęsty       (przez ilość mięsa) oraz bardzo aromatyczny (korzeń chrzanu). W tym roku niestety nie zrobiłam zdjęcia, było to spowodowane zbyt dużym zamieszaniem i głodem, który towarzyszył nam od rana ;) Nawet jeżeli nie zrobicie go na Święta Wielkanocne, zachęcam Was do potraktowania go jako zupy. Nie zawiedziecie się,   a smakiem i zapachem przyciągniecie każdego :)

Czas: ok 6 h gotowania
Stopień trudności: średnie
ok 10 osób

Składniki:

  • 1200 g udźca z indyka
  • 760 g rostbefu wołowego
  • 500 g biodrówki
  • 700 g szponder wołowy
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie (ok 5)
  • łyżka czarnego ziarnistego pieprzu
  • korzeń chrzanu
  • włoszczyzna
  • 1/2 cebuli
  • 3 białe surowe kiełbasy
  • 8 jajek
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotujcie duży garnek. Włóżcie do niego mięso i zalejcie wodą żeby je przykryło. Kiedy mięso zacznie się gotować, wyjmijcie mięso, wylejcie wodę, następnie opłuczcie mięso. Ponownie zalejcie mięso wodą. Czynność powtórzcie 3- krotnie. To sprawi, że rosół będzie przejrzysty. Mięso gotujcie ok 3 h. Następnie dodajcie włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, ziele. Na suchej patelni przypalcie cebulę- da bardzo fajny posmak i zapach. Wrzućcie ją do rosołu. Jajka i kiełbasę ugotujcie w oddzielnych garnkach. Gotujcie rosół ok 2 h po tym czasie dodajcie chrzan. Zagotujcie, Doprawcie do smaku solą i pieprzem. Podawajcie           z białym chlebem. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz