Czas: ok 45 min
Stopień trudności: łatwe
5-6 osób
Składniki:
- 800 g marchwi
- 3 pietruszki
- 1/2 selera
- 2 cebule
- 3 duże filety z mintaja (może być również dorsz, lub inna ryba)
- 200 g koncentratu pomidorowego
- 3 liście laurowe
- ziele angielskie ( ok. 4)
- gałka muszkatołowa, mielony imbir (szczypta)
- cukier
- sól, pieprz
- olej
- 2 łyżki masła
- zioła dalmatyńskie
- oregano
- 2 jajka
- bułka tarta
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Cebule pokrójcie w średniej grubości kostkę. Filety z mintaja oprószcie solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. W garnku rozpuśćcie masło i zeszklijcie na nim cebulę. Następnie dodajcie starte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i wodę (ok szklanki). Duście całość aż zmięknie (ok 30- 35 min). Dodajcie koncentrat pomidorowy. Wymieszajcie. Doprawcie do smaku solą, pieprzem, cukrem, oregano, imbirem i gałką. Odstawcie.
Na patelni rozgrzejcie olej. Roztrzepcie jajka, do drugiej miski wsypcie bułkę tartą. Smażcie rybę na złoty kolor. Układajcie warstwami: ryba sos, ryba...
Posypcie świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz