sobota, 19 kwietnia 2014

Ryba z warzywami

Potocznie nazywa się ją rybą "po grecku", jednak ja wolę rybę z warzywami. Według mnie jest to bardzo prosty przepis na postny dzień. Polecam go zarówno w okresie Świąt jak i na każdy dzień tygodnia ;)

Czas: ok 45 min
Stopień trudności: łatwe
5-6 osób

Składniki: 
  • 800 g marchwi
  • 3 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 2 cebule
  • 3 duże filety z mintaja (może być również dorsz, lub inna ryba)
  • 200 g koncentratu pomidorowego
  • 3 liście laurowe
  • ziele angielskie ( ok. 4)
  • gałka muszkatołowa, mielony imbir (szczypta)
  • cukier
  • sól, pieprz
  • olej
  • 2 łyżki masła
  • zioła dalmatyńskie
  • oregano
  • 2 jajka
  • bułka tarta
Przygotowanie:
Marchew, pietruszkę i selera zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach. Cebule pokrójcie w średniej grubości kostkę. Filety z mintaja oprószcie solą, pieprzem i ziołami dalmatyńskimi. W garnku rozpuśćcie masło           i zeszklijcie na nim cebulę. Następnie dodajcie starte warzywa, liście laurowe, ziele angielskie i wodę           (ok szklanki).  Duście całość aż zmięknie (ok 30- 35 min). Dodajcie koncentrat pomidorowy. Wymieszajcie. Doprawcie do smaku solą, pieprzem, cukrem, oregano, imbirem i gałką. Odstawcie. 
Na patelni rozgrzejcie olej. Roztrzepcie jajka, do drugiej miski wsypcie bułkę tartą. Smażcie rybę na złoty kolor. Układajcie warstwami: ryba sos, ryba...
Posypcie świeżą natką pietruszki. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz