Przy takiej pogodzie nikt nie ma ochoty na ciężkie i kaloryczne dania, poza tym nie chcemy tracić czasu na ich przygotowanie. Sezon letni zbliża się do nas wielkimi krokami, dlatego proponuje Wam błyskawiczną sałatkę z kurczakiem, pomarańczą, suszonymi morelami i serem (podobny do sera feta), która jest moją własną wariacją :) Składniki nie są wyszukane, może ją zrobić każdy! W przepisie znajdziecie olej słonecznikowy, ale możecie go zastąpić oliwą z oliwek, olejem rzepakowym czy słonecznikowym, a kurczaka możecie usmażyć na zwykłej patelni.
W sałatkach uwielbiam ich różnorodność, dobór składników i mnóstwo kolorów, które jednocześnie tak świetnie smakują. Mam nadzieję, że Was również do nich przekonam ;)
Czas: 25 min
Stopień trudności: łatwe
2-3 osoby
Składniki:
- 1 filet z kurczaka
- 100 g suszonych moreli
- 2 pomarańcze
- krowi ser w kostce
- mieszanka sałat
Marynata:
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- sól, pieprz
- 2 łyżki świeżej zielonej pietruszki
- 1 ząbek czosnku
Dressing:
- 2 łyżki oleju z pestek winogron
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki octu winnego
- szczypta oregano
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Filet przekrójcie "na pół". Oprószcie go solą i pieprzem. Przełóżcie do miski, zalejcie olejem, dodajcie pietruszkę i czosnek, a następnie dokładnie wymieszajcie.
Morele zalecie gorącą wodą, odstawcie. Pomarańcze wyfiletujcie i przełóżcie na mały talerz.
Do drugiej miski wrzućcie mieszankę sałat.
Rozgrzejcie patelnie grillową, następnie przełóżcie na nią kurczaka i smażcie aż się zrumieni, ale nadal pozostanie soczysty. Pokrójcie go w 1 cm paski.
Morele odsączcie, i pokrójcie w drobną kostkę - z serem zróbcie dokładnie to samo.
Dressing: połączcie wszystkie składniki.
Wszystkie składniki wrzućcie do miski z sałatą, delikatnie wymieszajcie, zalejcie dressingiem.
Podawajcie ze świeżą bagietką.
Uwaga: Możecie dodać pestki słonecznika, świetnie będą smakowały ze słodką pomarańczą i wytrawnym kurczakiem.
Do drugiej miski wrzućcie mieszankę sałat.
Rozgrzejcie patelnie grillową, następnie przełóżcie na nią kurczaka i smażcie aż się zrumieni, ale nadal pozostanie soczysty. Pokrójcie go w 1 cm paski.
Morele odsączcie, i pokrójcie w drobną kostkę - z serem zróbcie dokładnie to samo.
Dressing: połączcie wszystkie składniki.
Wszystkie składniki wrzućcie do miski z sałatą, delikatnie wymieszajcie, zalejcie dressingiem.
Podawajcie ze świeżą bagietką.
Uwaga: Możecie dodać pestki słonecznika, świetnie będą smakowały ze słodką pomarańczą i wytrawnym kurczakiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz