Święta- niestety- już za nami. Aby pozostać jeszcze w świątecznym klimacie dzisiaj proponuję Wam własnej roboty pasztet z gęsi. Muszę się przyznać, że robiłam go po raz pierwszy, ale efekt końcowy sam mnie zaskoczył. Mam nadzieje, że Wam również zasmakuje ;)
Czas: ok 2 h+2 h gotowanie mięsa
Stopień trudności: średnie
Składniki:
·
980
g mięsa z gęsi
·
90
ml czerwonego wytrawnego wina
·
Ok
5 łyżek wazowych bulionu z gęsi
·
2
ząbki czosnku
·
Ok
10 plasterków boczku
·
5
marchewek
·
1
pietruszka
·
1
½ cebuli
·
1
½ łyżki suszonego tymianku
·
1
jajko
·
1
łyżeczka mielonego kminku
·
1
łyżeczka gałki muszkatołowej
·
Sól,
pieprz
Przygotowanie:
Mięso
wraz z warzywami gotujemy ok 2 godzin. Następnie przeciskamy mięso 3 razy przez
maszynkę. Marchewki, cebulę i pietruszkę przeciskamy 2- krotnie. Łączymy z
mięsem, dodajemy jajko, tymianek, gałkę muszkatołową, kminek, sól i pieprz.
Dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 1h. Po tym czasie sprawdzamy smak mięsa i
ewentualnie dodajemy potrzebne składniki (sól, pieprz, zioła)
Do
garnka wlewamy ok 3-4 łyżek bulionu, dodajemy wino, gotujemy wraz z ząbkami
czosnku ( są jedynie dla
nadania lepszego aromatu). Studzimy, a następnie wlewamy stopniowo do pasztetu.
Wyrabiamy. Powinien on być ,,mokry” dzięki temu będzie później smaczniejszy.
Przygotowujemy
foremki do pasztetu, smarujemy je za pomocą pędzelka tłuszczem powstałym na
wierzchu bulionu. Wykładamy masę ( tak aby zajmowała ¾ foremki). Na wierzchu
układamy plastry boczku, a następnie polewamy tłuszczem. Pieczemy 1,5 godziny w
temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz