Kanapki- najlepsze w ich przygotowaniu jest to, że mamy pełną dowolność przy wyborze składników. Dzisiaj postanowiłam połączyć znane każdemu produkty w jedną obłędnie smakującą kanapkę :). Gruszka i miód nadają jej słodyczy, słony serek wiejski i kurczak wytrawności, a mięta i cytryna orzeźwienia. Gorąco zachęcam Was do jej wypróbowania!
Czas: ok 25- 30 min
Stopień trudności: bardzo łatwe
2 osoby
Składniki:
- 2 ciabatty
- 1 pierś z kurczaka
- mieszanka sałat
- 1/2 gruszki
- 3 rzodkiewki
- 2 plastry pomidora
- szczypiorek
- serek wiejski
- sok z 1/2 cytryny
- płynny miód ( 1 łyżka)
- świeża bazylia
- świeża mięta
- sos teriyaki/ sos sojowy
- łyżeczka musztardy
- ostra papryka
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- starty parmezan
Przygotowanie:
Marynata do mięsa: mięso oczyśćcie, oprószcie pieprzem. Przygotujcie małą miskę, wlejcie do niej 4 łyżki sosu teriyaki, 4 łyżki oleju/ oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztardę i 3 poszarpane listki mięty. Całość wymieszajcie, zalejcie nią kurczaka. Odstawcie.
Serek wiejski odsączcie. Rzodkiewki pokrójcie w cienkie półplasterki, dodajcie szczypiorek, sól, pieprz, 2 listki bazylii, całość wymieszajcie.
Ciabatty przekrójcie na pół, posmarujcie je z dwóch stron oliwą z oliwek.
Dwie garście mieszanki sałat wymieszajcie z 2 łyżkami soku z cytryny, łyżką miodu i szczyptą soli.
Gruszkę pokrójcie w 2 mm plastry, wrzućcie je na ok 2-3 min na rozgrzaną patelnie grillową, następnie smażcie kurczaka po ok 3-4 min z każdej strony. Pokrójcie go w ukośne plastry.
Układanie kanapki: na spód połóżcie 3-4 plasterki gruszki, następnie mieszanka sałat, plastry kurczaka, parmezan, plaster pomidora, serek wiejski, na wierzchu 2 listki bazylii. Możecie skropić wierzch ciabatty odrobiną oliwy z oliwek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz