wtorek, 25 lutego 2014

Ciabatta z kurczakiem, gruszką i serkiem wiejskim

Kanapki- najlepsze w ich przygotowaniu jest to, że mamy pełną dowolność przy wyborze składników. Dzisiaj postanowiłam połączyć znane każdemu produkty w jedną obłędnie smakującą kanapkę :). Gruszka i miód nadają jej słodyczy, słony serek wiejski i kurczak wytrawności, a mięta i cytryna orzeźwienia. Gorąco zachęcam Was do jej wypróbowania!

Czas: ok 25- 30 min
Stopień trudności: bardzo łatwe
2 osoby

Składniki:
  • 2 ciabatty
  • 1 pierś z kurczaka
  • mieszanka sałat
  • 1/2 gruszki
  • 3 rzodkiewki
  • 2 plastry pomidora
  • szczypiorek
  • serek wiejski
  • sok z 1/2 cytryny
  • płynny miód ( 1 łyżka)
  • świeża bazylia
  • świeża mięta
  • sos teriyaki/ sos sojowy
  • łyżeczka musztardy
  • ostra papryka 
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • starty parmezan
Przygotowanie:
Marynata do mięsa: mięso oczyśćcie, oprószcie pieprzem. Przygotujcie małą miskę, wlejcie do niej 4 łyżki sosu teriyaki, 4 łyżki oleju/ oliwa z oliwek, sok z cytryny, musztardę i 3 poszarpane listki mięty. Całość wymieszajcie, zalejcie nią kurczaka. Odstawcie. 
Serek wiejski odsączcie. Rzodkiewki pokrójcie w cienkie półplasterki, dodajcie szczypiorek, sól, pieprz, 2 listki bazylii, całość wymieszajcie.
Ciabatty przekrójcie na pół, posmarujcie je z dwóch stron oliwą z oliwek. 
Dwie garście mieszanki sałat wymieszajcie z 2 łyżkami soku z cytryny, łyżką miodu i szczyptą soli. 
Gruszkę pokrójcie w 2 mm plastry, wrzućcie je na ok 2-3 min na rozgrzaną patelnie grillową, następnie smażcie kurczaka po ok 3-4 min z każdej strony. Pokrójcie go w ukośne plastry. 
Układanie kanapki: na spód połóżcie 3-4 plasterki gruszki, następnie mieszanka sałat, plastry kurczaka, parmezan, plaster pomidora, serek wiejski, na wierzchu 2 listki bazylii. Możecie skropić wierzch ciabatty odrobiną oliwy z oliwek. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz