Dzisiaj danie z jednej patelni! Pyszne, lekkie, wegetariańskie i idealnie pasujące do obecnej pory roku. Ostatnio się nie odzywałam, ale było to spowodowane m.in. przez swoją pasję, którą postanowiłam połączyć z pracą. Ostatnio kiedy wybrałam się na zakupy to cena niektórych warzyw i owoców była zdecydowanie wygórowana, piszę o tym, ponieważ do nich należy m.in. fasolka szparagowa, ale spokojnie możecie zastąpić ją mrożoną. Jedna i druga jest źródłem witamin i składników odżywczych ( przede wszystkim jest niskokaloryczna i zawiera dużą ilość błonnika) :)
Uwaga! Jeżeli lubicie fasolkę szparagową "z wody" to: świeże strąki fasoli przed jedzeniem powinno się przynajmniej 10 min gotować w wodzie, którą następnie należy wylać, ponieważ zawiera fazynę, szkodliwą dla zdrowia substancje białkową.
Czas: 15 min
Stopień trudności: bardzo łatwe
Składniki:
- makaron do spaghetti
- 8-10 pomidorów cherry
- ser feta
- fasolka szparagowa zielona (ok 1 garści)/ może być mrożona
- 2 ząbki czosnku
- świeża natka pietruszki
- sól, pieprz
- 2-3 łyżki pestek słonecznika
- 2-3 łyżki masła
- cukier
Przygotowanie:
Makaron gotujcie ok 10 min w lekko osolonej wodzie. Fasolkę dokładnie umyjcie, odkrójcie końcówki. Na patelni rozgrzejcie masło, wrzućcie fasolkę i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Przykryjcie całość pokrywką i duście przez ok 7-8 min. Po tym czasie dodajcie przekrojone "na pół" pomidorki, powstanie delikatny sos. Na patelnie wyłóżcie odcedzony wcześniej makaron, dodajcie ser feta, natkę pietruszki i pestki słonecznika. Całość dokładnie wymieszajcie i doprawcie solą, pieprzem i cukrem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz