Czas: 20 min
Stopień trudności: łatwe
2-3 osoby
Składniki:
- 4 jajka
- puszka tuńczyka (w sosie własnym)
- 3 plastry szynki długo dojrzewającej
- garść ok 10 pomidorów koktajlowych
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1/2 opakowania mieszanki sałat
- 7-8 czarnych oliwek
- świeża bagietka
Sos:
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
- szczypta cukru
- łyżka suszonego oregano
Przygotowanie:
Jajka ugotujcie na twardo. Do miski wrzućcie sałatę, dodajcie odcedzony tuńczyk. Szynkę pokrójcie w bardzo drobną kostkę, również dodajcie do miski. Oliwki pokrójcie na połówki, to samo zróbcie z pomidorami. Cebulę pokrójcie w piórka. Całość dokładnie i delikatnie wymieszajcie. Ułóżcie na talerzu. Na koniec dodajcie pokrojone na "ósemki" jajka. Przygotujcie sos: wymieszajcie wszystkie składniki. Polejcie go po sałatce :) Podawajcie ze świeżą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz