poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pierniczki

A teraz ostatnie przygotowania do Świąt, czyli pieczenie pierniczków... :)

Tym postem żegnam się z Wami na najbliższe 2 tygodnie. Już teraz chce Wam życzyć zdrowych, spokojnych i spędzonych w rodzinnej atmosferze Świąt Bożego Narodzenia. Niech ten czas będzie dla Was wyjątkowy, pełen ciepłych chwil. Wesołych Świąt! :)


Czas: 30 min
Stopień trudności: łatwe



Składniki:
  • 50 dag mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szlanki miodu
  • 2 łyżki masła
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • białko do posmarowania pierniczków
Lukier:
  • 20 dag cukru pudru
  • sok z 1 cytryny
Przygotowanie:
Mąkę połączcie z cukrem pudrem. W garnku podgrzejcie miód, rozpuśćcie w nim masło (całość nie może być gorąca) i dolejcie do mąki i cukru pudru. Dodajcie jajka, cynamon, gałkę, goździki, sodę. Całość dokładnie wyróbcie. Wstawcie do lodówki na ok 1h. Po tym czasie rozwałkujcie ciasto na grubość ok 2 mm i za pomocą foremek wycinajcie pierniczki. Posmarujcie je białkiem za pomocą pędzelka i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 165 stopni, pieczcie ok 13-15 minut.
Na koniec posmarujcie je z wierzchu lukrem i udekorujcie czym tylko chcecie ;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz