poniedziałek, 23 grudnia 2013

Pierogi z kapustą i grzybami

Dzisiaj przyszedł czas na przepis na pierogi :) Poniżej przedstawiam Wam jedynie przepis na ciasto, ponieważ przepis na farsz każdy ma własny.

Czas: 1h 30 min
Stopień trudności: średnie
 
 
Składniki: 
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • 1/2 dag drożdży
  • 5 dag masła
Przygotowanie:
Drożdże rozpuśćcie w 1/2 szklanki letniego mleka. Na stolnicę/ blat nasypcie mąkę, a następnie dodajcie do niej rozpuszczone drożdże, jajko, żółtko, sól. W pozostałej części mleka rozpuśćcie masło i dolejcie do wcześniej napisanych składników. Ciasto wyróbcie . Rozwałkujcie je na grubość 1 mm, a następnie wytnijcie krążki, pozalepiajcie farsz.

1 komentarz:

  1. Tradycyjne ciasto na pierogi powinno składać się tylko z mąki i wody :) Drożdże są mało wskazane przy pierogach ..tak samo jak mleko ;)

    OdpowiedzUsuń