Czas: ok 2 h
Stopień trudności: łatwe
5 osób
Składniki:
- 0,5kg mięsa mielonego
- 5 papryk
- 1 cebula
- 1 torebka ugotowanego ryżu
- 1 łyżka kolendry
- garść świeżej bazylii
- 2 ugotowane marchewki
- 1 jajko
- ząbek czosnku
- 1 łyżka rozmarynu
- sól
- pieprz
- żółty ser
- 1 pomidor
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Z papryk odkrójcie wierzchy. Oczyśćcie je z gniazd nasiennych, umyjcie. Mięso wyłóżcie do miski, dodajcie ryż, jajko, czosnek, rozmaryn, kolendrę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i marchewkę, sól, pieprz, bazylię, łyżkę oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszajcie. Farsz przełóżcie łyżką do papryki. Przykryjcie ,,wieczkiem". Następnie włóżcie je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni. Papryki pieczcie przez ok 100 min w naczyniu żaroodpornym (z przykrywką). Po tym czasie sprawdźcie długą wykałaczką albo nożem czy mięso doszło ( nie może być różowe). Jeżeli tak, na każdej papryce połóżcie plater pomidora i przykryjcie go serem. Ponownie włóżcie do piekarnika- tym razem bez wieczka- i zapiekajcie jeszcze ok 10 min. Od razu podawajcie na talerz :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz