Czas: 1h
Stopień trudności: średnie
3 osoby
Składniki:
- 2 świeże polędwiczki z dorsza
- 2 garście świeżych liści szpinaku
- 1/2 owocu granatu
- 2 łyżki sera feta ( ja użyłam Garlic&Parsley Arla Apetina)
- 1 batat
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
Sos:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1/2 łyżeczki musztardy sarepskiej
- 1/2 łyżeczki miodu
Przygotowanie:
Nastawcie piekarnik na 130 stopni.
Polędwiczki posólcie i popieprzcie. Przełóżcie je do naczynia żaroodpornego, skropcie oliwą z oliwek oraz sokiem z cytryny.
Szpinak dokładnie umyjcie ( ważne aby były same liście- bez ogonków). Granat przekrójcie na połowę w poprzek, i "wyjmijcie" z niego pestki.
Rybę włóżcie do piekarnika na 35 min ( temp. 130 stopni).
Batata obierzcie, pokrójcie w grubsze paski. Zagotujcie wodę w garnku, wrzućcie je do niej oraz gotujcie ok 5 min. Następnie wyłóżcie je na blachę pokrytą papierem do pieczenia, skropcie oliwą z oliwek ( możecie dodać również jakieś suszone zioła np. tymianek) i wstawcie do piekarnika-zapiekajcie na rumiany kolor.
Do miski, wrzućcie szpinak, pestki granatu oraz ser feta. Przygotujcie sos: wymieszajcie wszystkie składniki. Zalejcie nim sałatkę. Na koniec posypcie natką pietruszki. Podawajcie na dużym talerzu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz