środa, 28 sierpnia 2013

Tort bezowy





Czas:180 minut
Stopień trudności: średnie
8 porcji
Składniki:
                   BEZY
  • 200ml białek (z ok. 7 jajek)
  • 300g cukru kryształu
                 KREM
  • 500ml śmietany kremówki
  • 50g cukru kryształu
  • 2 laski wanilii
  • 160g czerwonej porzeczki
  • 150g malin
  • garść borówek
  • garść listków mięty
Przygotowanie:
Białka należy mocno schłodzić. Następnie musicie ubić białka na sztywną pianę i stopniowo wsypać cukier, aż piana stanie się gęsta, ciężka i błyszcząca(ok. 20 minut). Na papierze do pieczenia musicie odrysować koła od dna tortownicy. Masę bezową wyłóżcie na drugą stronę papieru, aby piana nie stykała się z tuszem. Uformujcie z niej dwa krążki o grubości ok. 2cm. Wstawcie na 50min. do piekarnika rozgrzanego do 140 stopni.
Przejdziemy teraz do zrobienia kremu.:)
Zanim zaczniecie robić krem, musicie schłodzić śmietanę i miskę w której będziecie ją ubijać. Wanilię należy przeciąć wzdłuż i wyskrobać ziarenka. Dodajcie je do śmietany razem z cukrem i ubijcie całość na puszysty krem. Wyłóżcie go na blat bezowy. Beza musi być wystudzona, aby śmietana, która jest bardzo tłusta, nie rozpuściła się. Śmietanę można nakładać łyżką lub rękawem cukierniczym. Na grubej warstwie śmietany ułóżcie pokrojone owoce. Przykryjcie warstwę śmietany z owocami drugim blatem bezowym. Tort udekorujcie resztą śmietany, owocami oraz listkami świeżej mięty.:)


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz