środa, 2 października 2013

Knedle ze śliwkami

                                                    Czas: 20 min+ czas na ugotowanie ziemniaków
Stopień trudności: łatwe
18-20 porcji ( zależy od wielkości knedli)

Składniki:
  • 11 średnich ziemniaków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 190g mąki zwykłej
  • 18- 20 małych śliwek
  • cukier
  • jogurt naturalny
Przygotowanie:
Ziemniaki obierzcie i ugotujcie do miękkości. Następnie odcedźcie, odparujcie, przestudźcie. Rozgniećcie je delikatnie przy pomocy tłuczka do ziemniaków ( albo użyjcie maszynki).
Śliwki umyjcie, usuńcie z nich pestki, jeżeli są kwaśne posypcie je cukrem.
Ugniecione ziemniaki przełóżcie do miski, dosypcie obydwie mąki, a następnie zagniećcie na gładkie ciasto.
Formując knedle nie trzymam się schematu, biorę wszystko ,,na oko". Wam proponuje to samo :)
Z ciasta które otrzymaliście formujcie niewielkie krążki. W środek każdego włóżcie śliwkę. Wyróbcie kulkę. Wrzucajcie knedle na gotującą się wodę i gotujcie ok 10 min. Ugotowane knedle przełóżcie na talerz, polejcie jogurtem naturalnym i posypcie cukrem. Pycha! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz