czwartek, 20 lutego 2014

Najdelikatniejsze naleśniki z serkiem waniliowym i truskawkami

Nie bez powodu napisałam "najdelikatniejsze"- ich ciasto jest bardzo, bardzo puszyste i lekkie, co zawdzięczamy pianie ubitej z białek. Idealnie komponują się z serkiem waniliowym oraz innym słodkim nadzieniem. Przepisów na naleśniki jest mnóstwo, nieznacznie się one różnią, jednak jak dla mnie ten jest najlepszy. Po prostu musicie go spróbować! :)

Czas: 25 min
Stopień trudności: łatwe
ok 10 naleśników

Składniki:
  • 160 g mąki pszennej (ok 1 szklanki)
  • 250 ml mleka
  • 3 jajka
  • 3 łyżki cukru
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki wody gazowanej
  • 2 serki waniliowe np. Danio
  • mrożone/ świeże truskawki
Przygotowanie:
W misce zmiksujcie mąkę, żółtka, mleko, cukier, szczyptę soli, olej. Dolejcie wodę, ponownie zmiksujcie. Białka ubijcie na sztywną pianę ( dodajcie szczyptę soli) - dodajcie ją do ciasta naleśnikowego. Delikatnie wymieszajcie. Rozgrzejcie patelnie, posmarujcie ją (za pomocą ręcznika papierowego) odrobiną oleju. Wlejcie cienką warstwę ciasta, równomiernie ją rozprowadźcie.Delikatnie przewracajcie na drugą stronę. Podawajcie z ulubionym słodkim nadzieniem.
P.S. Świetnie smakują z syropem klonowym. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz