środa, 25 września 2013

Spaghetti


 Czas: 40 min
Stopień trudności: łatwe
2 osoby

Składniki:
  • ok 300g mięsa mielonego
  • ok 230g makaronu spaghetti
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 średnie pomidory
  • 7-8 listków bazylii
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz
  • cukier
  • suszone zioła ( oregano, bazylia, można również dodać paprykę)
  • żółty ser/ parmezan
Przygotowanie:
Cebulę pokrójcie w drobną kostkę, wrzućcie do ( w miarę) głębokiego garnka z grubym dnem ( jeżeli Wam wygodniej możecie użyć patelni). Dolejcie oliwę z oliwek, delikatnie podsmażcie cebulę uważając, aby się nie przypaliła. Dodajcie wyciśnięty ( lub zmiażdżony i drobno pokrojony) ząbek czosnku. Smażcie ok 30 s, następnie dodajcie mięso. Gotujcie całość, aż zredukuje się sos.
Wstawcie wodę na makaron.
Pomidory sparzcie, obierzcie ze skóry, usuńcie miąższ. Zmiksujcie blenderem razem z listkami bazylii. Po uzyskaniu jednolitej konsystencji dołóżcie koncentrat pomidorowy, wymieszajcie. Wlejcie do garnka. Gotujcie całość do zagęszczenia sosu ( mieszając od czasu do czasu). Ugotowany makaron skropcie oliwą z oliwek dla wzmocnienia smaku. Na koniec doprawcie do smaku solą, pieprzem, cukrem, oregano, bazylią. Gotowe danie posypcie startym serem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz