czwartek, 26 czerwca 2014

Sałatka ze szpinakiem, serami, kurczakiem i sosem malinowym

Sezon na owoce i warzywa trwa! Czerwiec jest moim ulubionym miesiącem, królują wtedy truskawki (które uwielbiam), szparagi, botwina i wiele, wiele innych pyszności, i przede wszystkim dzień jest długi :) Co roku mam zamiar wykorzystać okres wakacji jak się da jeżeli chodzi o gotowanie, natomiast czasami średnio mi się to udaje. Pomimo, że okres na truskawki już się kończy, dzisiaj dodam 2 proste przepisy, w których one występują....ale powracam już do naszej sałatki...kiedyś to było nie do pomyślenia, żeby połączyć wytrawny smak ze słodkim, dzisiaj natomiast takie smaki są bardzo popularne. Ser pleśniowy świetnie komponuje się ze słodyczą malin, a liście szpinaku równoważą całość. Kurczak i ser mozzarella są moimi własnymi dodatkami, które postanowiłam dodać :) Zapraszam Was do smakowania :) 

Czas: ok 30 min
Stopień trudności: łatwe
ok 4 osób 
Składniki:
  • 1 filet z kurczaka
  • 1 opakowanie malin
  • ok 12 truskawek
  • liście szpinaku
  • 1 opakowanie sera camembert
  • 1 opakowanie sera mozzarella
  • pestki dyni (do dekoracji)
  • sok z limonki
  • liście bazylii/suszona bazylia
  • sól, pieprz
  • cukier
  • sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Mięso: Kurczaka należy umyć, oczyścić, przekroić wzdłuż, aby powstały 4 filety. Oprószyć solą, pieprzem, bazylią i polać sokiem z limonki. Odstawić na ok 15 min. 
Szpinak dokładnie umyjcie (najlepiej 3 razy), a następnie usuńcie łodygi i zostawcie jedynie liście. 
Ser camembert i mozzarella pokrójcie w cienkie plastry. 
Do garnka wrzućcie opakowanie malin, dodajcie 3 łyżki cukru. Zagotujcie. Jeżeli maliny całkowicie się rozpadną doprawcie do smaku odrobiną soli, pieprzu i sokiem z cytryny. 
Rozgrzejcie patelnie grillową/ grilla i połóżcie kurczaka na ok 3-4 min z każdej strony. Po tym czasie pokrójcie go w ukośne paski.
Truskawki umyjcie i przekrójcie na 4 części.
Na talerzu ułóżcie "poszarpane"liście szpinaku, następnie kurczaka, sery, truskawki, sos malinowy, a na wierzchu posypcie pestkami dyni. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz