Czas: 45 min
Stopień trudności: łatwe
4-5 osoby
Składniki:
Przygotowanie mięsa:
- 0,5 kg mięsa mielonego
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 1/2 łyżeczki startej skórki limonki
Pozostałe składniki:
- 1 cukinia
- świeży rozmaryn ok 6 gałązek
- 3 średnie pieczarki
- 3 łyżki czerwonej papryki
- 1 łyżka musztardy
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 limonki
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- sól, pieprz
- 300 g przecieru pomidorowego ( ja użyłam pomidorów pelati)
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Przygotowanie mięsa: dokładnie wyróbcie wszystkie składniki na jednolitą masę.
Uformujcie średniej wielkości kotlety. Przygotujcie 6 gałązek rozmarynu. Usuńcie dolne igły.Nabijcie kotlety na gałązki.
Cukinię, paprykę pokrójcie w kostkę, a pieczarki w plastry. Cukinię i pieczarki podsmażcie na patelni. Kiedy warzywa zmiękną, dodajcie do nich musztardę, przecier pomidorowy, czerwoną paprykę, wrzućcie w całości 2 ząbki czosnku oraz przyprawy: oregano i ostrą paprykę.
Na koniec dolejcie sok z limonki, duście jeszcze ok 2-3 min. Po tym czasie doprawcie do smaku solą i pieprzem, skropcie oliwa z oliwek.
Rozgrzejcie patelnie grillową, posmarujcie ja niewielką ilością oliwy z oliwek. Smażcie kotlety na rumiany kolor (ok2-3 min na stronę), następnie przełóżcie je do piekarnika i dopiekajcie jeszcze ok 15-20 min w temperaturze 130 stopni. Podawajcie z duszonymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz