środa, 13 listopada 2013

Kotleciki limonkowo- rozmarynowe z duszonymi warzywami



Czas: 45 min
Stopień trudności: łatwe
4-5 osoby 


Składniki: 

Przygotowanie mięsa:
  • 0,5 kg mięsa mielonego 
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • ząbek czosnku
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1/2 łyżeczki startej skórki limonki
Pozostałe składniki:
  • 1 cukinia
  • świeży rozmaryn ok 6 gałązek
  • 3 średnie pieczarki
  • 3 łyżki czerwonej papryki
  • 1 łyżka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z 1/2 limonki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • sól, pieprz
  • 300 g przecieru pomidorowego ( ja użyłam pomidorów pelati)
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Przygotowanie mięsa: dokładnie wyróbcie wszystkie składniki na jednolitą masę. 
Uformujcie średniej wielkości kotlety. Przygotujcie 6 gałązek rozmarynu. Usuńcie dolne igły.Nabijcie kotlety na gałązki.   
Cukinię, paprykę pokrójcie w kostkę, a pieczarki w plastry. Cukinię i pieczarki podsmażcie na patelni. Kiedy warzywa zmiękną, dodajcie do nich musztardę, przecier pomidorowy, czerwoną paprykę, wrzućcie w całości 2 ząbki czosnku oraz przyprawy: oregano i ostrą paprykę. 
Na koniec dolejcie sok z limonki, duście jeszcze ok 2-3 min. Po tym czasie doprawcie do smaku solą i pieprzem, skropcie oliwa z oliwek. 
Rozgrzejcie patelnie grillową, posmarujcie ja niewielką ilością oliwy z oliwek. Smażcie kotlety na rumiany kolor (ok2-3 min na stronę), następnie przełóżcie je do piekarnika i dopiekajcie jeszcze ok 15-20 min w temperaturze 130 stopni. Podawajcie z duszonymi warzywami. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz