sobota, 19 kwietnia 2014

Keks


Czas: ok 1h
Stopień trudności: średnie
2 małe foremki (30x10)

Składniki:
  • 1 kostka masła (250 g)- temperatura pokojowa
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 450 g mieszanki keksowej
  • 230 g mąki pszennej
  • 2 łyżki wódki
Przygotowanie:
Mąkę przesiejcie z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyjcie z cukrem pudrem na delikatną masę. Ciągle ubijając dodawajcie stopniowo żółtka. Dodajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wódkę. Dokładnie wymieszajcie. 
Z białek ubijcie sztywną pianę, dodajcie ją do ciasta, tak samo jak bakalie (oprószcie je wcześniej mąką). Masę rozłóżcie do 2 keksówek (jeżeli chcecie mieć niski keks) lub do 1 dużej (wysmarowanych masłem i oprószonych mąką). 
Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 min. ( do suchego patyczka). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz