Czas: ok 1h
Stopień trudności: średnie
2 małe foremki (30x10)
Składniki:
- 1 kostka masła (250 g)- temperatura pokojowa
- 1 szklanka cukru pudru
- 6 jajek
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 450 g mieszanki keksowej
- 230 g mąki pszennej
- 2 łyżki wódki
Przygotowanie:
Mąkę przesiejcie z proszkiem do pieczenia. Masło utrzyjcie z cukrem pudrem na delikatną masę. Ciągle ubijając dodawajcie stopniowo żółtka. Dodajcie mąkę z proszkiem do pieczenia i wódkę. Dokładnie wymieszajcie.
Z białek ubijcie sztywną pianę, dodajcie ją do ciasta, tak samo jak bakalie (oprószcie je wcześniej mąką). Masę rozłóżcie do 2 keksówek (jeżeli chcecie mieć niski keks) lub do 1 dużej (wysmarowanych masłem i oprószonych mąką).
Ciasto należy piec w temperaturze 180 stopni przez ok 45 min. ( do suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz