Czas: 20 min
Stopień trudności: łatwe
4 porcje
Składniki:
- 1 duże, dojrzałe awokado
- 4 placki do tortilli
- 3/4 opakowania sera feta
- 0,5 kg piersi kurczaka
- 1 duży ząbek czosnku
- garść pomidorków koktajlowych
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- sól,pieprz
- oliwa z oliwek
- suszone zioła: bazylia, zioła prowansalskie
- ketchup
- kiełki rzodkiewki
- sok z cytryny
- 1/2 opakowania mieszanki sałat
Awokado obierzcie ze skóry. Rozetrzyjcie je widelcem z sokiem z cytryny ( ok 2 łyżkami). Następnie dodajcie 1/2 opakowania sera feta. Wymieszajcie całość na gładką konsystencje. Wrzućcie rozgnieciony ząbek czosnku. Doprawcie do smaku łyżeczką oregano, natką pietruszki i świeżym pieprzem ( możecie również dodać papryczkę chili). Piersi kurczaka umyjcie, osuszcie i oczyśćcie, a następnie pokrójcie w skośne kawałki. Posypcie je solą, ziołami oraz zalejcie oliwą z oliwek. Nagrzejcie patelnie grillową/ lub zwykłą ( smarując ja wcześniej oliwą z oliwek za pomocą ręcznika papierowego). Kurczaka usmażcie na złoty kolor, pamiętając żeby pozostał on soczysty! Placki podgrzejcie, posmarujcie je sosem "awokadowo- serowym", dodajcie kurczaka, garść sałaty, kiełki, pomidory, skruszony plaster sera feta. Na koniec polejcie całość ketchupem ( ok 1 łyżką). Zawińcie i spróbujcie :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz