piątek, 29 listopada 2013

Lasagne z marchewką i groszkiem

                         Dzisiaj kolejne danie z kuchni włoskiej, proste, sycące i jakie pyszne! :)



Czas: 30 min + ok 30 min zapiekania w piekarniku
Stopień trudności: łatwe
2-3 osoby


Składniki:
  • 250 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1/2 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 170 g mrożonej marchewki z groszkiem
  • przyprawy: oregano, zioła prowansalskie
  • sól, pieprz
  • 9 płatów makaronu lasagne 
  • świeża bazylia do dekoracji
  • żółty ser do posypania 
  • oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
  • 2 łyżki masła
  • 1 i 1/2 łyżki mąki
  • ok 200 ml mleka 2%
  • gałka muszkatołowa
  • sól,pieprz
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażcie cebulę i czosnek, dodajcie mięso. Odparujcie nadmiar powstałego sosu. Dodajcie koncentrat pomidorowy, wymieszajcie. Na koniec dołóżcie marchewkę z groszkiem. Doprawcie do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano.Całość gotujcie ok 5 minut, następnie przykryjcie przykrywką i odstawcie dla połączenia smaków. 
W drugim garnku ugotujcie wodę, dolejcie do niej oliwę z oliwek. Kiedy zacznie wrzeć wrzućcie do niej makaron na 4-5 min. Następnie wyłóżcie na talerz ( każdy płat oddzielnie). 
Sos beszamelowy: rozpuśćcie masło, dodajcie do niego mąkę, wymieszajcie, a następnie dolejcie mleko, zagotujcie. Doprawcie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. ( jeżeli chcecie żeby sos był rzadszy dolejcie więcej mleka). 



2 komentarze:

  1. O! I tego przepisu szukalam ;) bo akurat mam wolną mrożonkę, a pomysłu brak ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. 33 year old Tax Accountant Mordecai Goodoune, hailing from McCreary enjoys watching movies like "Low Down Dirty Shame, A" and Coloring. Took a trip to Sacred City of Caral-Supe Inner City and Harbour and drives a Bentley 4 Litre "The Green Hornet". przejdz do tej strony internetowej

    OdpowiedzUsuń