Czas: 30 min + ok 30 min zapiekania w piekarniku
Stopień trudności: łatwe
2-3 osoby
Składniki:
- 250 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
- 1/2 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 170 g mrożonej marchewki z groszkiem
- przyprawy: oregano, zioła prowansalskie
- sól, pieprz
- 9 płatów makaronu lasagne
- świeża bazylia do dekoracji
- żółty ser do posypania
- oliwa z oliwek
Sos beszamelowy:
- 2 łyżki masła
- 1 i 1/2 łyżki mąki
- ok 200 ml mleka 2%
- gałka muszkatołowa
- sól,pieprz
Przygotowanie:
Na oliwie z oliwek podsmażcie cebulę i czosnek, dodajcie mięso. Odparujcie nadmiar powstałego sosu. Dodajcie koncentrat pomidorowy, wymieszajcie. Na koniec dołóżcie marchewkę z groszkiem. Doprawcie do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i oregano.Całość gotujcie ok 5 minut, następnie przykryjcie przykrywką i odstawcie dla połączenia smaków.
W drugim garnku ugotujcie wodę, dolejcie do niej oliwę z oliwek. Kiedy zacznie wrzeć wrzućcie do niej makaron na 4-5 min. Następnie wyłóżcie na talerz ( każdy płat oddzielnie).
Sos beszamelowy: rozpuśćcie masło, dodajcie do niego mąkę, wymieszajcie, a następnie dolejcie mleko, zagotujcie. Doprawcie do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową. ( jeżeli chcecie żeby sos był rzadszy dolejcie więcej mleka).
O! I tego przepisu szukalam ;) bo akurat mam wolną mrożonkę, a pomysłu brak ;)
OdpowiedzUsuń33 year old Tax Accountant Mordecai Goodoune, hailing from McCreary enjoys watching movies like "Low Down Dirty Shame, A" and Coloring. Took a trip to Sacred City of Caral-Supe Inner City and Harbour and drives a Bentley 4 Litre "The Green Hornet". przejdz do tej strony internetowej
OdpowiedzUsuń