Sezon na szparag trwa! Muszę Wam powiedzieć, że bardzo się z tego powodu ciesze, ponieważ je uwielbiam. Zielone świetnie nadają się do sałatki, ryżu, makaronu czy na grilla, a przy tym znakomicie wyglądają. Białe natomiast, idealnie komponują się w zupach,ale mają pewien minus wymagają od nas większego nakładu pracy ( w ich przygotowani- należy je obrać). Dzisiaj przygotowałam danie, które jest lekkie, wiosenne, a przy tym bardzo smaczne! :)
Czas: ok 30 min
Stopień trudności: łatwe
3-4 osoby
Składniki:
- 1 woreczek brązowego ryżu
- 1 pierś z kurczaka
- jajka ( w zależności od ilości osób)
- 1/2 pęczka białych i 1/2 pęczka zielonych szparagów
- garść zielonych brokułów
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 cebuli
- 2-3 łyżki oleju z pestek winogron ( może być też olej roślinny)
- świeża natka pietruszki
- 1 limonka
- szczypiorek (gruby)
- sos sojowy (do smaku)
- 1 łyżka ziaren sezamu/olej sezamowy
- sól, pieprz
- skórka z limonki ( 1 łyżeczka)
Przygotowanie:
Ryż ugotujcie zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu. Kurczaka pokrójcie w grubszą kostkę.Doprawcie do smaku solą, pieprzem i sokiem z limonki. Odstawcie. Szparagi dokładnie umyjcie i pokrójcie je w 2-3 cm kawałki. Cebulę i czosnek pokrójcie w cienkie plasterki. Następnie przygotujcie patelnie (najlepsza jest do woka, ale zwykła też może być). Rozgrzejcie na niej oliwę. Wrzućcie cebulę i czosnek, podsmażcie. Dodajcie szparagi i brokuły ( małe różyczki), ponownie smażcie ok 3 minut. Zsuńcie całość na jedną stronę patelni. Dodajcie kurczaka, smażcie go do zrumienia. Wszystkie składniki wymieszajcie.
Rozgrzejcie masło na oddzielnej patelni i usmażcie na nim jajko.
Po ugotowaniu, na patelnie dodajcie ryż, doprawcie całość do smaku sosem sojowym, sezamem, solą, pieprzem, sokiem i skórką z limonki, natką pietruszki. Wyłóżcie na talerz, na wierzch połóżcie jajko, posypcie całość szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz