Czas: 45 min
Stopień trudności: średnie
2 duże pizze
Składniki:
Ciasto:
- 250 g mąki pszennej
- 150 g mąki kukurydzianej
- 40 g drożdży
- szklanka mleka
- pół szklanki oleju
- szczypta cukru
- 1/2 łyżeczki soli
Drożdże rozpuśćcie w letnim mleku z cukrem. Odstawcie, aby wyrosły. Przygotujcie miskę, przesiejcie do niej mąkę, dodajcie mąkę kukurydzianą, sól, a następnie drożdże. Wyrabiajcie, stopniowo dolewając olej. Kiedy będzie miało jednolitą konsystencje przykryjcie ciasto czystą ścierką i odstawcie do wyrośnięcia.
Kiedy podwoi swoją objętość podzielcie je na 2 części. Blachę wysmarujcie olejem, a następnie rozprowadźcie na niej ciasto.
Posmarujcie sosem pomidorowym ( pomidory zmiksujcie za pomocą blendera, wlejcie do garnka, dodajcie czosnek, sól, suszone: oregano, bazylię, ostrą paprykę, cukier, pieprz, zagotujcie), posypcie ulubionymi dodatkami.
Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni na 10 min, o tym czasie obróćcie blachy i pieczcie jeszcze 10 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz