sobota, 7 grudnia 2013

Domowa pizza



Czas: 45 min
Stopień trudności: średnie
2 duże pizze
Składniki:

Ciasto:
  • 250 g mąki pszennej 
  • 150 g mąki kukurydzianej
  • 40 g drożdży
  • szklanka mleka
  • pół szklanki oleju
  • szczypta cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuśćcie w letnim mleku z cukrem. Odstawcie, aby wyrosły. Przygotujcie miskę, przesiejcie do niej mąkę, dodajcie mąkę kukurydzianą, sól, a następnie drożdże. Wyrabiajcie, stopniowo dolewając olej. Kiedy będzie miało jednolitą konsystencje przykryjcie ciasto czystą ścierką i odstawcie do wyrośnięcia. 
Kiedy podwoi swoją objętość podzielcie je na 2 części. Blachę wysmarujcie olejem, a następnie rozprowadźcie na niej ciasto. 
Posmarujcie sosem pomidorowym ( pomidory zmiksujcie za pomocą blendera, wlejcie do garnka, dodajcie czosnek, sól,  suszone: oregano, bazylię, ostrą paprykę, cukier, pieprz, zagotujcie), posypcie ulubionymi dodatkami. 
Wstawcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 230 stopni na 10 min, o tym czasie obróćcie blachy i pieczcie jeszcze 10 min. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz