Stopień trudności: średnie
2-3 osoby
Składniki:
- świeży filet z łososia
- sól morska
- pieprz
- oliwa z oliwek
Sos:
- 1 drobno pokrojona cebula
- szczypta estragonu
- szczypta tymianku
- 100 ml białego wina
- 20 ml octu winnego
- 100 g masła
- 50 ml śmietany 18%
- posiekana natka pietruszki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotujcie sos: pokrojoną cebulę zagotujcie z winem, octem winnym oraz ziołami- tymiankiem i estragonem. Następnie całość przepuśćcie przez sito i do powstałej mikstury dodajcie masło i śmietanę. Dodajcie również natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Łososia skropcie oliwą z oliwek, przyprawcie solą morską i odrobiną pieprzu. Umieśćcie go w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni i pieczcie ok 70 minut. Podawajcie łososia z ugotowanymi ziemniakami i sosem beurre blanc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz