Czas: 50 min+ wystudzenie masy
Stopień trudności: łatwe
(przepis jest na tortownicę o średnicy 24cm)
Składniki:
- 1 margaryna Kasia
- 2 szklanki cukru
- 3/4 szklanki mleka
- 3 łyżki kakao
- 5 jaj
- 2 szklanki mąki
- 1/2 proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 5-6 łyżek powideł śliwkowych
- woda+ np. syrop żurawinowy (ok 3 kropli) do nasączenia ciasta
- wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie:
Margarynę, cukier, mleko, kakao zagotujcie. Po ugotowaniu odlejcie 1/2 szklanki masy, resztę przestudźcie. Ubijcie pianę z białek. Po wystudzeniu masy wsypcie do niej mąkę, włóżcie żółtka, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy. Wszystko wymieszajcie. Na koniec wlejcie pianę. Ponownie wymieszajcie.
Spód tortownicy wyłóżcie papierem do pieczenia, a boki posmarujcie małą ilością masła.
Masę przełóżcie do tortownicy. Pieczcie 40 min w temperaturze 180 stopni.
Po wystudzeniu przekrójcie ciasto na pół, spód nasączcie wodą z syropem żurawinowym, dodajcie powidła, przykrycie górną warstwą, ponownie nasączcie. Na końcu polejcie ciasto masą pozostawioną w szklance, posypcie wiórkami kokosowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz