Czas: 45 min
Stopień trudności: łatwe
3 osoby
Składniki:
Mięso:
- ok 600g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo-wieprzowe)
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- łyżka ziół prowansalskich
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki
- ćwiartka posiekanej cebuli
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki majonezu
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka ketchupu
- 1 łyżeczka musztardy
- 1 ząbek czosnku
- sól,pieprz
- suszone oregano
- łyżeczka chili
- 2 średnie pomidory
- 1 cebula
- plasterki żółtego sera
- ogórek kwaszony
- bułki do hamburgerów
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni.
Mięso wyróbcie z wyciśniętym czosnkiem, cebulą, ziołami prowansalskimi, pietruszką, kolendrą ( ziarna wrzućcie na rozgrzaną patelnie i potrząsajcie nią, aby wydobyć z nich lepszy smak i aromat- następnie rozgniećcie je w moździerzu, jeżeli go nie macie równie dobrze sprawdza się tłuczek do kotletów:)), oliwą z oliwek ( ok 2-3 łyżek), solą i pieprzem. Mięso powinniście wyrabiać ok 5-8 min, aby składniki dobrze się połączyły. Talerz/deskę na której będziecie układać mięso polejcie olejem, ręce również nim wysmarujcie. Zacznijcie od robienia kulek, następnie uformujcie je za pomocą dłoni na grubość ok 1-1,5 cm. Nożem nadajcie im odpowiedni kształt. Na wierzchu ponacinajcie burgery, tworząc kratkę.
Pomidory i cebulę pokrójcie w plastry. Skropcie je oliwą z oliwek, doprawcie szczyptą oregano,solą.
Rozgrzejcie patelnie grillową. Posmarujcie ją delikatnie oliwą z oliwek ( najlepiej używając ręcznika papierowego). Połóżcie pomidory i cebulę- przypiekajcie z każdej strony ok 1 min. Odstawcie.
Teraz mięso. Powinniście je przypiekać ok. 2 min na stronę.
Bułki wstawcie do piekarnika ( wcześniej polewając je oliwą- mała ilość). Zapiekajcie 3 min.
Przygotowanie sosu: wymieszajcie wszystkie składniki.
Teraz stwórzcie swoją ulubioną kompozycje :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz