Czas: 20 min + ok 30-35 min pieczenia w piekarniku
Stopień trudności: średnie
8 porcji
Składniki:
- 30dag mąki
- 5dag mąki ziemniaczanej
- 250g miękkiego masła
- 1 jajko
- odrobina cukru
- 1/2 proszku do pieczenia
- ok 60 dag śliwek (bez pestek)
- 1 pomarańcza
- ok 10 łyżek cukru ( śliwki+ syrop)
- śmietana 30 %
- cynamon
- odrobina oleju
- cukier puder do posypania
Do miski wrzućcie przesianą mąkę, mąkę ziemniaczaną, jajko, proszek do pieczenia, masło, cukier. Dokładnie wyróbcie. Podzielcie ciasto na 2 równe części. Jedną z nich wyłóżcie na wcześniej posmarowaną olejem blachę do tarty. Drugą włóżcie do zamrażarki. Na ciasto połóżcie papier do pieczenia i połóżcie na nim coś ciężkiego ( ja użyłam fasoli) aby ciasto za bardzo nie wyrosło. Pieczcie przez ok 10 min w temperaturze 180 stopni. Śliwki duście na patelni z cukrem (ok. 3-4 łyżki) i cynamonem przez ok 10-15 min. Po wyjęciu ciasta z piekarnika ( powinno być delikatnie podpieczone i kruche) wyłóżcie na nie śliwki. Wyjmijcie 2 część i zetrzyjcie na tarce posypując śliwki. Włóżcie do piekarnika i pieczcie przez ok 20-25 min. Na patelni rozgrzejcie pozostały cukier, dodajcie sok z pomarańczy. Zagotujcie mieszając od czasu do czasu. Ubijcie śmietanę.
P.S. Syropem polejcie jedynie śmietanę leżącą obok ciasta :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz