Czas: 1h 20 min
Stopień trudności: łatwe
tortownica o średnicy 24 cm
Składniki:
- 4 jajka+ 1 żółtko
- 3/4 szklanki cukru
- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 400 g truskawek
- cukier puder
Przygotowanie:
Truskawki opłuczcie i usuńcie szypułki.
Białka ubijcie na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawajcie po 1 łyżce cukru cały czas ubijając. Powstanie gęsta piana. Dodawajcie po 1 żółtku. Cały czas miksując wlewajcie powoli olej. Miksujcie jeszcze ok 4 min. Do tak przygotowanej masy wsypcie przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie (najlepiej szpatułką).
Tortownica: spód tortownicy wyłóżcie papierem do wypieków, boki posmarujcie masłem i oprószcie mąką.
Do tortownicy przełóżcie ciasto, wyrównajcie. Przekrójcie truskawki na mniejsze kawałki i wciskajcie je w ciasto, tak aby były całkowicie w nim zanurzone (albo przynajmniej w 3/4).
Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min, do tzw. suchego patyczka.
Na koniec oprószcie cukrem pudrem.
Uwaga: Jeżeli nie zanurzycie truskawek, szybko się przypalą i ciasto nie będzie smaczne.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz