czwartek, 26 czerwca 2014

Ciasto z truskawkami

Dzisiejsze ciasto jest banalnie proste, świetnie smakuje ze wszystkimi owocami. Ciasto jest puszyste, lekkie, i bardzo delikatne. Jeżeli dopiero zaczynacie swoją przygodę z gotowaniem, koniecznie je wypróbujcie :)

Czas: 1h 20 min
Stopień trudności: łatwe
tortownica o średnicy 24 cm

Składniki:
  • 4 jajka+ 1 żółtko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki oleju 
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g truskawek 
  • cukier puder
Przygotowanie:
Truskawki opłuczcie i usuńcie szypułki.
Białka ubijcie na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawajcie po 1 łyżce cukru cały czas ubijając. Powstanie gęsta piana. Dodawajcie po 1 żółtku. Cały czas miksując wlewajcie powoli olej. Miksujcie jeszcze ok 4 min. Do tak przygotowanej masy wsypcie przesianą wcześniej mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość delikatnie wymieszajcie (najlepiej szpatułką). 
Tortownica: spód tortownicy wyłóżcie papierem do wypieków, boki posmarujcie masłem i oprószcie mąką. 
Do tortownicy przełóżcie ciasto, wyrównajcie. Przekrójcie truskawki na mniejsze kawałki i wciskajcie je w ciasto, tak aby były całkowicie w nim zanurzone (albo przynajmniej w 3/4). 
Pieczcie w temperaturze 180 stopni przez ok 40 min, do tzw. suchego patyczka.
Na koniec oprószcie cukrem pudrem. 
Uwaga: Jeżeli nie zanurzycie truskawek, szybko się przypalą i ciasto nie będzie smaczne. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz