Czas: ok 40 min + 30 min odstawienie farszu
Stopień trudności: średnie
16 porcji
Składniki:
- opakowanie ciasta francuskiego ( ok 370g)
- 6 mniejszych pieczarek
- 1/2 cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- 1 marchewka
- 2 plastry selera (cienkie)
- 1/4 czerwonej papryki
- 1 upieczone udko kurczaka
- 1 plaster pieczonej karkówki
- łyżka koncentratu pomidorowego
- ok 10 dag wędzonego sera żółtego
- suszone zioła: ostra papryka, bazylia, rozmaryn ( po ok 1 łyżce), gałka muszkatałowa (1/2 łyżeczki)
- łyżka sosu sojowego
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 1 jajko
- jogurt grecki, natka pietruszki/ dekoracja
Cebulę pokrójcie w piórka, pieczarki natomiast w półplasterki. Podsmażcie na oliwie z oliwek. Nastawcie piekarnik na 200 stopni. Czosnek pokrójcie w bardzo cienkie plasterki. Dodajcie do składników znajdujących się na patelni.
Przygotujcie blachę na pakieciki- wyłóżcie ją papierem do pieczenia.
Marchewkę pokrójcie w bardzo drobna kostkę, a selera i paprykę w cienkie plasterki. Wrzućcie na patelnie w kolejności: marchewka, seler i na końcu papryka. Podsmażajcie ok 3-5 min. Następnie dodajcie drobno pokrojonego kurczaka ( bez skóry) oraz schab karkowy. Wymieszajcie i chwilę podsmażcie. Na koniec dołóżcie koncentrat pomidorowy, aby połączyć smaki. Zdejmijcie z ognia. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach ( do farszu dodajcie dopiero kiedy przestygnie).
Farsz doprawcie do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz suszonymi ziołami. Odstawcie na ok 30 min. Po tym czasie spróbujcie farszu i ew. doprawcie jeżeli uważacie, że czegoś w nim brakuje ( musi mieć wyrazisty smak, w przeciwnym razie pakieciki będą mdłe).
Ciasto francuskie rozwińcie, pokrójcie na ok 16 kwadratów. W każdy włóżcie farsz i sklejcie przeciwległe brzegi. Na koniec posmarujcie każdy pakiecik roztrzepanym jajkiem. Pieczcie w temp. 200 stopni przez ok 15-20 min ( aż ciasto francuskie się zrumieni).
Podawajcie z kleksem jogurtu greckiego i pietruszką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz