piątek, 18 października 2013

Pakieciki z ciasta francuskiego


                                       Czas: ok 40 min + 30 min odstawienie farszu
Stopień trudności: średnie 
16 porcji

Składniki:
  • opakowanie ciasta francuskiego ( ok 370g)
  • 6  mniejszych pieczarek
  • 1/2 cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 marchewka
  • 2 plastry selera (cienkie)
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1 upieczone udko kurczaka
  • 1 plaster pieczonej karkówki
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • ok 10 dag wędzonego sera żółtego
  • suszone zioła: ostra papryka, bazylia, rozmaryn ( po ok 1 łyżce), gałka muszkatałowa (1/2 łyżeczki)
  • łyżka sosu sojowego
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 1 jajko
  • jogurt grecki, natka pietruszki/ dekoracja
Przygotowanie:
Cebulę pokrójcie w piórka, pieczarki natomiast w półplasterki. Podsmażcie na oliwie z oliwek. Nastawcie piekarnik na 200 stopni. Czosnek pokrójcie w bardzo cienkie plasterki. Dodajcie do składników znajdujących się na patelni. 
Przygotujcie blachę na pakieciki- wyłóżcie ją papierem do pieczenia. 
Marchewkę pokrójcie w bardzo drobna kostkę, a selera i paprykę w cienkie plasterki. Wrzućcie na patelnie w kolejności: marchewka, seler i na końcu papryka. Podsmażajcie ok 3-5 min. Następnie dodajcie drobno pokrojonego kurczaka ( bez skóry) oraz schab karkowy. Wymieszajcie i chwilę podsmażcie. Na koniec dołóżcie koncentrat pomidorowy, aby połączyć smaki. Zdejmijcie z ognia. Ser zetrzyjcie na tarce o grubych oczkach ( do farszu dodajcie dopiero kiedy przestygnie). 
Farsz doprawcie do smaku solą, pieprzem, sosem sojowym oraz suszonymi ziołami. Odstawcie na ok 30 min. Po tym czasie spróbujcie farszu i ew. doprawcie jeżeli uważacie, że czegoś w nim brakuje ( musi mieć wyrazisty smak, w przeciwnym razie pakieciki będą mdłe). 
Ciasto francuskie rozwińcie, pokrójcie na ok 16 kwadratów. W każdy włóżcie farsz i sklejcie przeciwległe brzegi. Na koniec posmarujcie każdy pakiecik roztrzepanym jajkiem. Pieczcie w temp. 200 stopni przez ok 15-20 min ( aż ciasto francuskie się zrumieni). 
Podawajcie z kleksem jogurtu greckiego i pietruszką. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz