poniedziałek, 23 grudnia 2013

Kluski z makiem i bakaliami

Ten deser w mojej rodzinie podawany jest jedynie raz w roku- na Wigilię i muszę Wam powiedzieć, że znika w mgnieniu oka :) Jeżeli kiedykolwiek będziecie mieli chwilę czasu lub będziecie chcieli urozmaicić swoje Święta innym daniem, gorąco zachęcam Was do jego przygotowania, bo jest pyszne!

 
Czas: 1h 30 min
Stopień trudności: średnie
 
Składniki:
Ciasto
  • 2 jajka
  • 30 dag mąki
  • 1/3 szklanki zimnej wody
 
  • 0,5 kg mąki
  • 1 szklanka cukru
  • bakalie ( orzechy, rodzynki, suszone morele, migdały)- po 1 torebce
  • 1 szklanka płynnego miodu
  • 2 krople zapachu migdałowego
Przygotowanie:
Na noc sparzcie mak ( gorącą wodą), rano odlejcie go, a następnie przekręćcie 2- krotnie przez maszynkę- raz sam mak, drugi raz mak z cukrem.
Ciasto: składniki połączcie, Wyróbcie ciasto, rozwałkujcie je, i potnijcie w cienkie paski, a następnie układajcie paski jeden na drugi i potnijcie kluski. W garnku zagotujcie wodę, gotujcie kluski 10 min od momentu zagotowania ( aż zaczną wypływać).
Ugotowane kluski połączcie z makiem, bakaliami, miodem i zapachem. Dokładnie wymieszajcie.
     
     
     
     
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz