sobota, 21 grudnia 2013

Torciki orzechowe

Święta coraz bliżej... chociaż pogoda za oknem nie przypomina nam o ich nadejściu, to w kuchni już panują zapachy cynamonu, orzechów oraz kapusty i suszonych grzybów. Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia!- zwłaszcza atmosferę i przygotowania do nich ( ubieranie choinki, pieczenie pierniczków, przygotowywanie pierogów). Wybaczcie mi chwilową nieobecność na blogu, ale jest ona  związana przede wszystkim z powyżej wymienionymi przygotowaniami. W ten weekend postaram się wszystko nadrobić! :).


Czas: 30 min + 1h chłodzenie ciasta
Stopień trudności: średnie

Składniki:
Ciasto:
  • 30 dag mąki
  • 20 dag masła
  • 1 łyżka śmietany
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
  • 2 białka
  • 25 dag cukru pudru
Masa:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 30 dag masła
  • 1 kieliszek wódki
dekoracja: posiekane orzechy włoskie

Przygotowanie:
Mąkę posiekajcie z masłem, następnie dodajcie żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia. Ciasto zagniećcie i włóżcie do lodówki na ok 1 h.
Po wskazanym czasie rozwałkujcie je na grubość ok 2 mm i wycinajcie krążki za pomocą kieliszka. 
Przygotujcie lukier- za pomocą trzepaczki wymieszajcie 2  składniki: białka i cukier puder- do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie za pomocą łyżeczki posmarujcie nim wierzch każdego krążka. Odstawcie do wysuszenia, a następnie włóżcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 15-17 minut. Odstawcie do wystygnięcia.
Zajmijcie się teraz masą. W garnku zagotujcie wodę, następnie połóżcie na nim miskę z jajkami i cukrem- wyrabiajcie za pomocą trzepaczki- aż całość stanie się delikatna i puszysta ( 2- krotnie podwoi swoją objętość). W misce rozetrzyjcie masło, a następnie małym strumieniem dodawajcie jajka z cukrem ( cały czas wyrabiając), na koniec dodajcie alkohol- masę odstawcie na ok 10 min. 
W krążki nakładajcie masę- tak, aby lukier był na wierzchu, a następnie obtoczcie je w orzechach włoskich. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz