Święta coraz bliżej... chociaż pogoda za oknem nie przypomina nam o ich nadejściu, to w kuchni już panują zapachy cynamonu, orzechów oraz kapusty i suszonych grzybów. Uwielbiam Święta Bożego Narodzenia!- zwłaszcza atmosferę i przygotowania do nich ( ubieranie choinki, pieczenie pierniczków, przygotowywanie pierogów). Wybaczcie mi chwilową nieobecność na blogu, ale jest ona związana przede wszystkim z powyżej wymienionymi przygotowaniami. W ten weekend postaram się wszystko nadrobić! :).
Czas: 30 min + 1h chłodzenie ciasta
Stopień trudności: średnie
Składniki:
Ciasto:
- 30 dag mąki
- 20 dag masła
- 1 łyżka śmietany
- 3 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Lukier:
- 2 białka
- 25 dag cukru pudru
Masa:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 30 dag masła
- 1 kieliszek wódki
dekoracja: posiekane orzechy włoskie
Przygotowanie:
Mąkę posiekajcie z masłem, następnie dodajcie żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia. Ciasto zagniećcie i włóżcie do lodówki na ok 1 h.
Po wskazanym czasie rozwałkujcie je na grubość ok 2 mm i wycinajcie krążki za pomocą kieliszka.
Przygotujcie lukier- za pomocą trzepaczki wymieszajcie 2 składniki: białka i cukier puder- do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie za pomocą łyżeczki posmarujcie nim wierzch każdego krążka. Odstawcie do wysuszenia, a następnie włóżcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni na 15-17 minut. Odstawcie do wystygnięcia.
Zajmijcie się teraz masą. W garnku zagotujcie wodę, następnie połóżcie na nim miskę z jajkami i cukrem- wyrabiajcie za pomocą trzepaczki- aż całość stanie się delikatna i puszysta ( 2- krotnie podwoi swoją objętość). W misce rozetrzyjcie masło, a następnie małym strumieniem dodawajcie jajka z cukrem ( cały czas wyrabiając), na koniec dodajcie alkohol- masę odstawcie na ok 10 min.
W krążki nakładajcie masę- tak, aby lukier był na wierzchu, a następnie obtoczcie je w orzechach włoskich.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz