Stopień trudności: średnie
6 osób
Składniki:
Marynata:
- 1 łyżka musztardy
- 1 łyżka sosu sojowego
- 770g pręgi wołowej
- 1 cebula
- 2 łyżki smalcu z czosnkiem
- ok 400ml przecieru pomidorowego
- 3 pomidory
- 750ml wody
- 1 pietruszka
- 3-4 grzyby (możecie zastąpić je pieczarkami)
- 1 marchewka
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka tymianku
- ok 2-3 łyżek zielonej pietruszki
- 1 papryka
- szczypta papryczki chili
Sałatka:
- 2 woreczki kaszy gryczanej
- 5 ogórków kwaszonych
- 1/2 jabłka
Sos:
- sok z ok 8-10 winogron
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- parę kropli octu balsamicznego
- sól, pieprz
- koperek
Przygotowanie:
Mięso pokrójcie w kawałki ( wielkość jednego kęsa). Dodajcie musztardę i sos sojowy. Odstawcie do lodówki na ok 5h.
W dużym garnku rozpuśćcie smalec, dodajcie cebulę. Zdejmijcie z ognia i i przykryjcie przykrywką. Mięso podsmażcie na rozgrzanej patelni ( skropcie odrobiną oliwy z oliwek). Dodajcie do garnka. Wlejcie przeier pomidorowy. Duście na małym ogniu. Sparzcie pomidory, usuńcie z nich pestki. Pokrójcie w drobną kostkę. Wrzućcie do garnka. Marchewkę, pietruszkę i grzyby pokrójcie w półplasterki, dodajcie do całości. Gotujcie wszystkie składniki na małym ogniu przez 3h pod przykrywką. 10 min przed końcem dołóżcie pokrojoną w drobną kostkę paprykę ( bez skóry) oraz papryczkę chili. Na koniec przyprawcie całość oregano, tymiankiem, solą i pietruszką.
Jeżeli chcecie zagęścić gulasz rozróbcie łyżkę mąki z wodą i dolejcie do garnka.
Ugotujcie kaszę gryczaną. Jabłka i ogórki pokrójcie w drobną kostkę. Wymieszajcie. Przygotujcie sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Sałatkę doprawcie do smaku solą, pieprzem oraz koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz