niedziela, 26 stycznia 2014

Brownie z gorącym sosem czekoladowym

Niezależnie od tego ile kto zje, na brownie zawsze ma ochotę :).Dzisiaj podaję Wam przepis na brownie- idealne na spotkanie z przyjaciółmi oraz na przyjęcie- rozpływające się, ciężkie i słodkie. Zazwyczaj podaję je z lodami i gorącym sosem czekoladowym, jednak dzisiaj jest jedynie z drugim dodatkiem. Patrząc na pogodę- mamy już dosyć lodu i zimna ;) 

Czas: ok 1h 
Stopień trudności: łatwe

Składniki:
  • 2 i 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady ( ok 70 % miazgi kakaowej)- ok 230 g
  • 230 g masła
  • 2 krople zapachu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki wanilii 
  • 200 g cukru 
  • 3 jajka
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 100 g posiekanych migdałów
Sos czekoladowy:
  • 80 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżeczki kakao
  • 130 ml śmietany 30 %
  • szczypta cynamonu
  • 1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 180 stopni. W kąpieli wodnej rozpuśćcie czekoladę i masło. Następnie odstawcie garnek/ miskę, dodajcie zapach waniliowy, wanilię i cukier. Całość dokładnie wymieszajcie i odstawcie aby przestygło. 
Jajka zmiksujcie na najniższych obrotach. 
Cały czas mieszając masę dodajcie jajka, orzechy i migdały. Przełóżcie do foremki- ja użyłam keksówki. Pieczcie brownie ok 25 min. 
UWAGA! Po tym czasie ciasto będzie lekko płynne na wierzchu. Poczekajcie aż przestygnie i bardziej się "zetnie" . 
Sos: Do garnka włóżcie wszystkie składniki, podgrzejcie je na małym ogniu, aż się połączą. Kawałki brownie polejcie sosem.  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz