piątek, 17 stycznia 2014

Zupa z czerwoną soczewicą i pomarańczą na bulionie z gęsi

Ten przepis jest moją osobistą wariacją :) Kiedy połączyłam wszystkie składniki, szukałam odpowiedniego zakończenia, dlatego też postanowiłam dodać do niej pomarańcze, bogatą w witaminę C- idealną na panującą pogodę! Muszę Wam powiedzieć, że nie jestem wielką fanką zup, jednak lubię je przygotowywać. Kiedy chcę szybko przygotować jakiś posiłek zupa zawsze się sprawdza :) Niebawem podzielę się z Wami jedną z moich ulubionych orientalnych zup, a dzisiaj proponuje zupę z czerwoną soczewicą- pyszna, odżywcza i jaka prosta.. :))

Czas przygotowania: 40 min + czas moczenia soczewicy
Stopień trudności: łatwe
4- 5 osób 

Składniki:
·        150 g czerwonej soczewicy
·        1 cebula
·        1 ząbek czosnku
·        2 łyżeczki papryczki chili
·        7 posiekanych suszonych moreli
·        1 łyżka oleju rzepakowego
·        Ok 1 litra wywaru warzywno- mięsnego (z gęsi)
·        3 marchewki
·        Sok z ½ pomarańczy
·        Sól, pieprz
·        Szczypta mielonego kminku
·        ½ łyżeczki korzenia imbiru
·        Szczypta cynamonu
·        Szczypta gałki muszkatołowej
·        40 ml śmietany 30%
Przygotowanie:
Soczewicę zalewamy wodą, a następnie odstawiamy na ok 2 godziny.
Do przygotowania bulionu potrzebne będą: skrzydła gęsi, włoszczyzna, kilka ziarenek ziela angielskiego, 5 liści laurowych oraz ćwiartka białej kapusty, która wchłonie nadmiar tłuszczu powstałego podczas gotowania.
W garnku rozgrzewamy olej rzepakowy. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i czosnek, całość musimy zeszklić. Dokładamy soczewicę. Mieszamy, aby się nie przypaliła. Stopniowo dolewamy bulion. Garnek przykrywamy przykrywką, co jakiś czas zaglądamy i dolewamy wywar. W międzyczasie kroimy  morele w 2 mm plasterki, dorzucamy je do garnka (nadadzą one słodkiego          i specyficznego smaku)
Kiedy soczewica będzie się gotować możemy zająć się krojeniem pozostałych składników. W pierwszej kolejności możemy pokroić marchewkę ( ja użyłam ugotowaną z bulionu)  w 1cm plastry, następnie papryczka chili-należy usunąć z niej pestki i pokroić w bardzo drobną kosteczkę. Kiedy, to zrobimy dokładamy je do garnka, mieszamy. Kiedy smaki się połączą będzie wydobywał się niesamowity aromat, aby jeszcze bardziej go podkreślić dodajemy przyprawy: kminek, gałkę muszkatołową, cynamon, imbir, sól, pieprz a także sok z pomarańczy. Po zdjęciu z ognia wlewamy śmietanę. Odstawiamy na ok 1-2h przed podaniem, aby połączyły się smaki.
Podajemy ze świeżą natką pietruszki i kawałkami pomarańczy.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz