piątek, 8 listopada 2013

Żeberka z sosem wiśniowo- winnym

Pewnie większości z nas żeberka kojarzą się z zapachem i smakiem majeranku, solą i pieprzem oraz dodatkami takimi jak: buraki, zasmażana kapusta czy pieczone ziemniaki. Mój dzisiejszy przepis zdecydowanie odbiega od tych smaków :) Połączenie przypraw korzennych z wytrawnym winem i wiśniami pokazuje, że żeberka mogą być potraktowane jako danie wykwintne i serwowane na specjalne okazje. W dodatku aromatyczna skórka i sok z pomarańczy nadają temu daniu lekkiego orzeźwienia i jeszcze bogatszego smaku :) Polecam!
Uwaga: zanim zaczniecie przygotowywać to danie przeczytajcie cały przepis:)

 
Czas: ok 1h 30 min+ czas marynowania ok 4h
Stopień trudności: średnie
3-4 osoby
Składniki:
  • 1 kg żeberek
  • 1,5 szklanki mrożonych wiśni
  • 1 szklanka czerwonego wytrawnego wina
  • 2 liście laurowe
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sok z 1/2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki skórki z pomarańczy
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
  • szczypta gałki muszkatałowej
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Żeberka podzielcie na małe porcje ( każdy kawałek powinien mieć max. 2 kości). Wiśnie, sok z pomarańczy,iście laurowe, miód, cynamon, cukier, sól, pieprz i sok z cytryny i włóżcie do jednego garnka. Podgrzewajcie całość, często mieszając, aż się zagotuje. Zdejmijcie z ognia i odstawcie, aby przestygło. Następnie dolejcie wino, dodajcie zmiażdżony i bardzo drobno posiekany czosnek, kminek, gałkę muszkatałową. Zalejcie mięso powstałą marynatą i odstawcie do lodówki. 
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni. Włączcie termoobieg. Mięso przełóżcie do naczyna żaroodpornego, polejcie niewielką ilością sosu wstawcie do piekarnika bez przykrycia na ok 10 min, po tym czasie obróćcie mięso i przypieczcie drugą stronę- równie ok 10 min. Następnie, polejcie mięso marynatą, powinna zajmować ok 1/3 całego naczynia, przykrycie przykrywką i zapiekajcie, już bez termoobiegu w temp. 180 stopni przez ok 40 min, patrząc czy nie należy dolać marynaty w trakcie pieczenia. Po tym czasie dodajcie wiśnie z marynaty, skórkę pomarańczy i pieczcie jeszcze ok 10-15 min. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz