Stopień trudności: średnie
4 osoby
Składniki:
- 1/2kg polędwiczki wieprzowej
- 30g masła
- 20ml czerwonego wytrawnego wina ( ja dodaje go dla wzmocnienia smaku polędwiczki, jeżeli go nie dodasz nic się nie stanie :))
- 280g świeżych liści szpinaku
- 150g kurek
- 1 cebula
- 60ml śmietany 30%
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 woreczki kaszy jęczmiennej
- łyżeczka oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Polędwiczki posólcie, popieprzcie i skropcie łyżeczką oliwy. Odstawcie na ok 1h ( im dłużej leży tym jest lepsza). Rozgrzejcie piekarnik do 170 stopni. Następnie na patelni rozpuście masło i wrzućcie na nią polędwiczkę. Obsmażajcie z każdej strony ok 1-2 min do jej przyrumienienia. Przełóżcie ją do naczynia żaroodpornego, polejcie pozostałym na patelni masłem, dolejcie wino. Odstawcie.
Wstawcie wodę na szpinak. W międzyczasie delikatnie umyjcie kurki. Pokrójcie cebulę w drobną kostkę. Następnie obsmażcie ( najlepiej) na tej samej patelni co polędwiczkę cebulę, po ok 1-2 min dodajcie kurki. Przykryjcie przykrywką patelnię i duście całość ok 10 min na wolnym ogniu. Po tym czasie dolejcie śmietanę, wymieszajcie i jeszcze chwilę pogotujcie. Na końcu doprawcie solą, pieprzem i świeżą pietruszką.
Wstawcie polędwiczkę do nagrzanego piekarnika na ok 15-20 min. Po tym czasie pokrójcie ją w 0.5 cm plastry, aby sprawdzić czy jest soczysta i miękka.
Gdy woda, którą włączyliście na szpinak zacznie wrzeć, zdejmijcie garnek z ognia i wsypcie liście szpinaku na ok 1-2 min. Zahartujcie go w zimnej wodzie, przełóżcie na patelnie, poczekajcie aż woda wyparuje, doprawcie solą i pieprzem. Całość podawajcie z kaszą jęczmienną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz