czwartek, 31 października 2013

Krem dyniowo- marchewkowy na ostro z dodatkiem brzoskwini

Czas: 45 min
Stopień trudności: średnie
6 osób

Składniki:
  • 0,5 kg marchwi
  • 0,6 kg dyni ( mrożonej lub świeżej)
  • ok, 0,7 l bulionu drobiowego
  • 2 ugotowane udziki z kurczaka
  • 1/2 cebuli
  • 1 duży ząbek czosnku
  • ok 1 łyżka świeżego imbiru
  • 1/2 papryczki chili
  • ok 1/2 łyżki gałki muszkatałowej
  • 30 ml śmietany 30%
  • brzoskwinie w puszce
  • sól, pieprz cayenne 
  • oliwa z oliwek
  • natka pietruszki/ kolendra do dekoracji
Przygotowanie: 
Dynie pokrójcie w grubą kostkę, a marchewkę w plastry o grubości ok 0,5 cm. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Przygotujcie głęboki garnek, rozgrzejcie oliwę z oliwek.Wrzućcie cebulę, dodajcie rozgnieciony i posiekany czosnek. Następnie dołóżcie dynie i marchewkę. Wymieszajcie. Zalejcie całość bulionem (tak, aby zajmował on 3/4 objętości dyni i marchwi). Gotujcie pod przykrywką, aż zmiękną warzywa.
W międzyczasie możecie przygotować mięso oraz brzoskwinie.
Mięso oddzielcie od kości, usuńcie skórę, i wrzućcie je garnka.
Brzoskwinie pokrójcie w miarę drobną kostkę, przełóżcie do miski i odstawcie.
Imbir obierzcie używając małej łyżeczki, zetrzyjcie go na drobnej tarce. Papryczkę chili pokrójcie w bardzo drobną kostkę ( jeżeli nie lubicie ostrych zup- usuńcie z niej pestki).
Kiedy warzywa w zupie będą już miękkie- przy użyciu blendera- zmiksujcie całość na jednolity krem. Zdejmijcie z ognia i doprawcie: śmietaną, imbirem, papryczką chili, gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Odstawcie.
Uwaga: Najlepiej kiedy zupa postoi w garnku ok 1 godz. przed podaniem- wtedy połączą się wszystkie smaki i będzie smaczniejsza.
 Przed podaniem każdą miskę z kremem skropcie oliwą z oliwek, połóżcie ok 1 łyżki pokrojonych brzoskwiń i posypcie natką pietruszki albo kolendrą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz