Czas: 45 min
Stopień trudności: średnie
6 osób
Składniki:
- 0,5 kg marchwi
- 0,6 kg dyni ( mrożonej lub świeżej)
- ok, 0,7 l bulionu drobiowego
- 2 ugotowane udziki z kurczaka
- 1/2 cebuli
- 1 duży ząbek czosnku
- ok 1 łyżka świeżego imbiru
- 1/2 papryczki chili
- ok 1/2 łyżki gałki muszkatałowej
- 30 ml śmietany 30%
- brzoskwinie w puszce
- sól, pieprz cayenne
- oliwa z oliwek
- natka pietruszki/ kolendra do dekoracji
Dynie pokrójcie w grubą kostkę, a marchewkę w plastry o grubości ok 0,5 cm. Cebulę pokrójcie w drobną kostkę. Przygotujcie głęboki garnek, rozgrzejcie oliwę z oliwek.Wrzućcie cebulę, dodajcie rozgnieciony i posiekany czosnek. Następnie dołóżcie dynie i marchewkę. Wymieszajcie. Zalejcie całość bulionem (tak, aby zajmował on 3/4 objętości dyni i marchwi). Gotujcie pod przykrywką, aż zmiękną warzywa.
W międzyczasie możecie przygotować mięso oraz brzoskwinie.
Mięso oddzielcie od kości, usuńcie skórę, i wrzućcie je garnka.
Brzoskwinie pokrójcie w miarę drobną kostkę, przełóżcie do miski i odstawcie.
Imbir obierzcie używając małej łyżeczki, zetrzyjcie go na drobnej tarce. Papryczkę chili pokrójcie w bardzo drobną kostkę ( jeżeli nie lubicie ostrych zup- usuńcie z niej pestki).
Kiedy warzywa w zupie będą już miękkie- przy użyciu blendera- zmiksujcie całość na jednolity krem. Zdejmijcie z ognia i doprawcie: śmietaną, imbirem, papryczką chili, gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Odstawcie.
Uwaga: Najlepiej kiedy zupa postoi w garnku ok 1 godz. przed podaniem- wtedy połączą się wszystkie smaki i będzie smaczniejsza.
Przed podaniem każdą miskę z kremem skropcie oliwą z oliwek, połóżcie ok 1 łyżki pokrojonych brzoskwiń i posypcie natką pietruszki albo kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz