Lato, bez wątpienia dobiega końca. Aby pozostać w tym wakacyjnym i słonecznym klimacie proponuję Wam letnią zupę jabłkową. Mnie, zawsze będzie się ona kojarzyła z wakacyjnym obiadem u Babci. A Wam? Mam nadzieję, ze spędzając te ostatnie godziny sierpnia poświęcicie chwilę i zamkniecie lato w tych kilku smakach :)
Czas: ok 40 min
Stopień trudności: łatwe
3 osoby
Składniki:
- 1,2kg jabłek
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 6 goździków
- łyżka cynamonu
- 4-5 łyżeczek cukru kryształu
- ok 90ml śmietany 30 %
- 250g makaronu lubella- kolanka
Przygotowanie:
Jabłka obierz ze skórki i wydrąż środki. Pokrój je na ,,ósemki". Wrzuć do garnka i gotuj razem ze skórkami do momentu rozpadania się jabłek. Dorzuć goździki. Przygotuj blender, wyrzuć rozgotowane skórki i zmiksuj jabłka na jednolitą masę. Dopraw do smaku cukrem waniliowym, zwykłym i cynamonem. Zdejmij z ognia i dolej śmietanę. Najlepiej smakuje w letniej temperaturze. Podawaj z makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz