wtorek, 27 sierpnia 2013

Makaron tagliatelle z serem gorgonzola i bekonem

Czas: 15 min.
Stopień trudności: bardzo łatwe
Dla 4 osób
 
Składniki:
  • 340g makaronu tagliatelle
  • 12 plasterków wędzonego, parzonego boczku
  • 210g sera pleśniowego gorgonzola
  • 60ml śmietany 30%
  • 90g masła
  • parmezan
  • 2 ząbki czosnku
  • 7 listków bazylii
  • łyżeczka suszonej bazylii
  • pieprz
Przygotowanie:
 
Pierwszym krokiem w przygotowaniu tego dania jest wstawienie wody na makaron.:) Następnie musicie odkroić tłustą stronę boczku. Rozgrzejcie suchą patelnię. Przykładając do niej rękę, powinniście poczuć unoszące się ciepło. Połóżcie na niej pojedyncze plasterki boczku. Smażcie ok. 1 min. każdą stronę. Odstawcie do przestygnięcia, pokrójcie w drobną kostkę.
W rondlu rozpuście masło, uważajcie tylko żeby się nie przypaliło. Dodajcie do niego wcześniej obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Następnie wrzućcie ser do rondla, przykryjcie go przykrywką i zaczekajcie aż się wszystko rozpuści. Dodajcie śmietanę, bazylię, gotujcie całość jeszcze 1 min. Na koniec doprawcie pieprzem(ja dodaję ok. 1 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu) i startym parmezanem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz