Serniki- uwielbiam :). Zarówno te na ciepło, jak i na zimno. Dlatego, dzisiaj postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na delikatne mini serniczki o kruchym, korzennym spodzie.
Kto lubi, może ożywić ich smak, układając na wierzchu sezonowe owoce lub podając je z lekko kwaśnym sosem np. malinowym czy truskawkowym. Lubię ten przepis, ponieważ daje dużo możliwości w tworzeniu nowych smaków ( poprzez dobór dodatków),a także- to na czym podacie deser również zależy od Was :)
Czas: ok 80 min
Stopień trudności: średnie
6-10 osób
Składniki:
Ciasto:
- 210g maki zwykłej
- 90g mąki żytniej razowej
- 140g płatków owsianych
- 240g miękkiego masła
- 110g cukru pudru
- łyżka przyprawy korzennej
- jajko
- żółtko
- 450g sera twarogowego mielonego
- 1 białko
- 1/4-1/2 szklanki cukru
- odrobina soli
- pół łyżki mąki
- na spód po łyżce powideł śliwkowych
- jeżyny
Przygotowanie:
Żółtko, jajko, masło, cukier puder utrzyjcie na jednolitą masę. Dodajcie przesiane wcześniej mąki. Wymieszajcie mikserem na najmniejszych obrotach. Na końcu wsypcie płatki owsiane i przyprawę korzenną. Całość wymieszajcie łyżką i odstawcie na ok 10 min. W międzyczasie zajmijcie się masą serową. Utrzyjcie białko z odrobiną soli na sztywną pianę, dodajcie twaróg, cukier, mąkę. Miksujcie ok 8-10 min. Do kokilek/naczyń żaroodpornych przełóżcie ciasto ( powinno mieć ok 0,5-1 cm grubości). Podpieczcie spody ok 20-25 min w temp 200 stopni. Odstawcie żeby przestygły. Obniżcie temp piekarnika do ok 175 stopni. Na kruchy spód połóżcie powidła śliwkowe. Następnie przełóżcie masę serową do 3/4 wielkości kokilek. Na środku połóżcie jeżynę. Włóżcie do piekarnika i od razu zmniejszcie jego temperaturę do 110 stopni. Zapiekajcie ok 35-40 min. Po tym czasie, odczekajcie chwile zanim wyjmiecie je z piekarnika. Przed podaniem posypcie cukrem pudrem.
P.S. Najlepiej smakują, kiedy są ciepłe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz