sobota, 28 września 2013

Ciasto marchewkowo- jabłkowe pod osłoną guszek

To ciasto przypomina mi jesień, przede wszystkim przez składniki, które w nim są...jabłka, gruszki, orzechy, a przede wszystkim dodatek imbiru. Mam nadzieję, że w te jesienne wieczory będzie ono dla Was odrobiną słodyczy i polepszeniem nastroju :)
Wizualnie może nie zachęcać, lecz jest naprawdę smaczne, a przede wszystkim zdrowe ;)

 
 
 
Czas: 30 min+ 45 min pieczenia
Stopień trudności: łatwe
8-10 porcji
Składniki:
  • 100g masła
  • 100g mąki
  • 100g cukru
  • 2 średnie jabłka
  • 4 jajka
  • 3 średnie marchewki
  • 1 łyżka startego imbiru
  • łyżeczka cynamonu
  • 80g orzechów włoskich
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 gruszki
  • dżem pomarańczowy/brzoskwiniowy
  • cukier puder
Przygotowanie:
Włączcie piekarnik. Powinien nagrzać się do temperatury 180 stopni. Marchewki i jabłka obierzcie. Marchewki zetrzyjcie na drobnych oczkach, natomiast jabłka na grubych.
Tortownice (25 cm) wyłóżcie pergaminem.
Białka oddzielcie od żółtek. Żółtka utrzyjcie z masłem i 50g cukru. Białka ubijcie na sztywną pianę, dodajcie resztę cukru. Przesianą mąkę połączcie z proszkiem do pieczenia i rozgniecionymi orzechami, stopniowo dodawajcie do ucieranej masy. Na koniec dodajcie masę marchewkowo-jabłkową, imbir oraz cynamon. Na utarta masę dodajcie ubite białka, dokładnie wymieszajcie. Przełóżcie całość do tortownicy. Na wierzchu ułóżcie pokrojone w plasterki gruszki. Pieczcie 45 minut. Podawajcie z dżemem na wierzchu, bądź z samym cukrem pudrem.
 
P.S. Ciasto jest niskie i ,,mokre" w środku. Niech Was nie przeraża, że coś nie wyszło :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz