czwartek, 26 września 2013

Studenckie double burgery

Większość z nas je uwielbia. Prawdziwe burgery powinny być przygotowane jedynie z wołowiny, Ja jednak postanowiłam trochę uprościć i zmniejszyć koszty tego dania. Mam nadzieje, że Wam przypadnie ono do gustu i od tej pory będziecie robić je w domu zamiast chodzić do fast foodów :)
Czas: 45 min
Stopień trudności: łatwe
3 osoby 
Składniki: 
 Mięso:
  • ok 600g mięsa mielonego ( ja użyłam wołowo-wieprzowe)
  • 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
  • łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
  • ćwiartka posiekanej cebuli
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
Sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka ketchupu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól,pieprz
  • suszone oregano
  • łyżeczka chili
  • 2 średnie pomidory
  • 1 cebula
  • plasterki żółtego sera
  • ogórek kwaszony
  • bułki do hamburgerów
Przygotowanie:
Nagrzejcie piekarnik do temperatury 180 stopni.
Mięso wyróbcie z wyciśniętym czosnkiem, cebulą, ziołami prowansalskimi, pietruszką, kolendrą ( ziarna wrzućcie na rozgrzaną patelnie i potrząsajcie nią, aby wydobyć z nich lepszy smak i aromat- następnie rozgniećcie je w moździerzu, jeżeli go nie macie równie dobrze sprawdza się tłuczek do kotletów:)), oliwą z oliwek ( ok 2-3 łyżek), solą i pieprzem. Mięso powinniście wyrabiać ok 5-8 min, aby składniki dobrze się połączyły. Talerz/deskę na której będziecie układać mięso polejcie olejem, ręce również nim wysmarujcie. Zacznijcie od robienia kulek, następnie uformujcie je za pomocą dłoni na grubość ok 1-1,5 cm. Nożem nadajcie im odpowiedni kształt. Na wierzchu ponacinajcie burgery, tworząc kratkę.
Pomidory i cebulę pokrójcie w plastry. Skropcie je oliwą z oliwek, doprawcie szczyptą oregano,solą.
Rozgrzejcie patelnie grillową. Posmarujcie ją delikatnie oliwą z oliwek ( najlepiej używając ręcznika papierowego). Połóżcie pomidory i cebulę- przypiekajcie z każdej strony ok 1 min. Odstawcie.
Teraz mięso. Powinniście je przypiekać ok. 2 min na stronę.
Bułki wstawcie do piekarnika ( wcześniej polewając je oliwą- mała ilość). Zapiekajcie 3 min.
Przygotowanie sosu: wymieszajcie wszystkie składniki.
Teraz stwórzcie swoją ulubioną kompozycje :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz