niedziela, 15 września 2013

Faszerowana papryka

Dzisiaj nie miałam czasu na wymyślanie wykwintnego i zróżnicowanego dania. Postanowiłam wykorzystać nadmiar papryk w domu :) Pomyślałam, że całkiem fajnym pomysłem jest przygotowanie faszerowanej papryki. A oto przepis na nią :



Czas: ok 2 h
Stopień trudności: łatwe
5 osób
Składniki:
  • 0,5kg mięsa mielonego
  • 5 papryk
  • 1 cebula
  • 1 torebka ugotowanego ryżu
  • 1 łyżka kolendry
  • garść świeżej bazylii
  • 2 ugotowane marchewki
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka rozmarynu
  • sól
  • pieprz
  • żółty ser
  • 1 pomidor
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Z papryk odkrójcie wierzchy. Oczyśćcie je z gniazd nasiennych, umyjcie. Mięso wyłóżcie do miski, dodajcie ryż, jajko, czosnek, rozmaryn, kolendrę, pokrojoną w drobną kostkę cebulę i marchewkę, sól, pieprz, bazylię, łyżkę oliwy z oliwek. Całość dokładnie wymieszajcie. Farsz przełóżcie łyżką do papryki. Przykryjcie ,,wieczkiem". Następnie włóżcie je do piekarnika nagrzanego do temperatury 210 stopni. Papryki pieczcie przez ok 100 min w naczyniu żaroodpornym (z przykrywką). Po tym czasie sprawdźcie długą wykałaczką albo nożem czy mięso doszło ( nie może być różowe). Jeżeli tak, na każdej papryce połóżcie plater pomidora i przykryjcie go serem. Ponownie włóżcie do piekarnika- tym razem bez wieczka- i zapiekajcie jeszcze ok 10 min. Od razu podawajcie na talerz :)
 

 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz