poniedziałek, 9 września 2013

Łosoś z sosem beurre blanc

Tego przepisu nauczył mnie jeden z miłośników gotowania. Od tamtej pory najczęściej stosuje go do ryb. Uważam, że świetnie podnosi ich smak. Sami wypróbujcie, a przekonacie się, że to prawda :)

 Czas: ok 80 minut
Stopień trudności: średnie
2-3 osoby  
Składniki:
  • świeży filet z łososia
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa z oliwek
Sos:
  • 1 drobno pokrojona cebula
  • szczypta estragonu
  • szczypta tymianku
  • 100 ml białego wina
  • 20 ml octu winnego
  • 100 g masła
  • 50 ml śmietany 18%
  • posiekana natka pietruszki
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
Przygotujcie sos: pokrojoną cebulę zagotujcie z winem, octem winnym oraz ziołami- tymiankiem i estragonem. Następnie całość przepuśćcie przez sito i do powstałej mikstury dodajcie masło i śmietanę. Dodajcie również natkę pietruszki, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszajcie. Łososia skropcie oliwą z oliwek, przyprawcie solą morską i odrobiną pieprzu. Umieśćcie go w naczyniu żaroodpornym i wstawcie do piekarnika rozgrzanego do temperatury 100 stopni i pieczcie ok 70 minut. Podawajcie łososia z ugotowanymi ziemniakami i sosem beurre blanc.
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz