czwartek, 5 września 2013

Sałatka z kurczakiem i sosem czosnkowym

Kiedy nie macie czasu albo ochoty na ,,wielkie" gotowanie staracie się wymyśleć coś prostego i szybkiego. Taka właśnie jest sałatka z kurczakiem. Przy niedużym wysiłku możecie stworzyć  smaczne i syte danie :)



                                                                    Czas: ok 20 min+ 40 min-marynowanie kurczaka
Stopień trudności: łatwe
        3 osoby
Składniki:
Marynata do kurczaka:
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka oliwy z chili
  • łyżeczka octu balsamicznego
  • 1/2 łyżeczki estragonu
  • posiekane liście bazylii
  • 1/2 łyżeczki miodu
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • sól
  • pieprz
Sos:
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki majonezu
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • szczypta ostrej papryki
  • szczypta pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1,2 łyżeczki bazylii
  • szczypta cukru
  • sól
 
  • mieszanka sałat
  • 2 duże piersi kurczaka, pokrojone w ukośne kawałki
  • 2 opakowania: Arla Apetina- snack pack- zielone oliwki+ czosnek+ feta
  • pomidory koktajlowe
  • bułka/chleb ( do grzanek)
  • oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Przygotujcie marynatę. Zalejcie nią piersi kurczaka, dokładnie wymieszajcie. Odstawcie na ok 40 min. Sałatę przełóżcie do miski, dodajcie snack pack, ale bez zalewy. Pomidorki pokrójcie na ćwiartki. Następnie zajmijcie się sosem- wszystkie składniki wymieszajcie. Od bułki/chleba odkrójcie skórkę, resztę pokrójcie w drobną kostkę. Przełóżcie do miski- zajmiecie się nią później:) Teraz przyszedł czas na piersi kurczaka. Na patelni rozgrzejcie oliwę, wrzućcie pokrojone i zamarynowane kawałki. Smażcie ok 2-3 min na dużym ogniu. Następnie przełóżcie je do naczynia żaroodpornego i wstawcie do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na ok 10 min. Jeżeli po tym czasie zobaczycie, że kurczak wciąż jest surowy przedłużcie mu czas. Tylko uważajcie żeby go nie przesuszyć. Powinien być miękki i soczysty w środku. Pokrojoną w kostkę bułkę/chleb przełóżcie na blachę, skropcie oliwą z oliwek i włóżcie do piekarnika. Zwiększcie temperaturę do 180- 200 stopni. Pieczcie do zarumienienia się pieczywa. Piersi kurczaka, pomidorki, 1/3 grzanek dodajcie do sałaty i sera feta. Polejcie całość odrobiną sosu, dla lepszego połączenia składników. Następnie przełóżcie na talerze, polejcie sosem i posypcie grzankami, możecie tez dodać pomidorki.
P.S. Dla bardziej wytrawnego smaku możecie posypać ją startym parmezanem, a mieszankę sałat wzbogacić o rukolę.

                                                                               
                                                                          
                                                                               

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz